Το κράτος των Σκοπίων αποτελεί από το 1992 «υιοθετημένο παιδί» του αμφιλεγόμενου επενδυτή/κερδοσκόπου, φιλάνθρωπου και «άρχοντα των ΜΚΟ», καθώς το ίδρυμα Open Society του Σόρος υπήρξε μια από τις πρώτες διεθνείς οντότητες που αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα: «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά τη στήριξε με ποταμούς χρήματος σε δύσκολες στιγμές (π.χ. ένα δάνειο 25 εκατ. δολαρίων το 1993 για να αγοράσει η κυβέρνηση Γκλιγκόροφ πετρέλαιο για τα σχολεία και μια τεράστια δωρεά 98,7 + 35 εκατ. δολαρίων από το Open Society Foundation και δυτικούς δωρητές στο τέλος της προηγούμενης χιλιετίας). Επίσης, με εκατοντάδες υποτροφίες πολιτών της ΠΓΔΜ σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπαιδευτικά προγράμματα, βοήθεια για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεων. Κατόπιν δε της λήξης του μίνι-εμφυλίου Σλαβομακεδόνων-Αλβανών με τη Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, ο Σόρος και τα ιδρύματά του ανέλαβαν σχεδόν εργολαβικά την αναβάθμιση των αστυνομικών, διοικητικών και δικαστικών θεσμών του βόρειου γείτονά μας ώστε να πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Ολα αυτά δεν είναι διαρροές συνωμοσιολόγων, αλλά στοιχεία που μπορεί να αντλήσει ο οποιοσδήποτε από την ιστοσελίδα Οpen Society-Macedonia.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και για την εμπλοκή του ονόματος Σόρος στην οξύτατη διαμάχη περί χρηματισμών του πρώην κυβερνητικού διδύμου Καμμένου-Κοτζιά. Το σίγουρο είναι ότι μετά το στρατηγικό θρίαμβο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο 90χρονος γκουρού της παγκοσμιοποίησης (που παραδίδει σταδιακά τα ηνία στα παιδιά του) προσβλέπει στην εδραίωση των κερδών του στα Βαλκάνια και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε Ελλάδα και «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε θαρρείς την κατάλληλα στιγμή για να επουλώσει τις πληγές από το πρόσφατο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης του Σόρος στη Βουδαπέστη, με πρωτοβουλία της «αντι-γκλομπαλιστικής» κυβέρνησης Ορμπαν.
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
Σε έκθεση 28 σελίδων με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί μετά» -η οποία, ας σημειωθεί, συντάχθηκε πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα-, το Open Society προβαίνει σε σειρά πολιτικών εκτιμήσεων για τις εξελίξεις στη χώρα μας, χωρίς να διστάζει να εκφράσει και τις προτιμήσεις του!
Οι αναλυτές του Σόρος προβλέπουν εκλογές το αργότερο τον Μάιο -ίσως και νωρίτερα- και νίκη της Ν.Δ. με 5-10 μονάδες διαφορά. Εκτιμούν ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σεβαστεί τη συμφωνία -όπως φέρεται να δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «Sueddeutsche Zeitung»-, αλλά υπογραμμίζουν ότι η απαρέγκλιτη τήρησή της προϋποθέτει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή έστω τη συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. (σ.σ.: η αντίθεση του οποίου στη συμφωνία θεωρείται προφανώς προσχηματική). Τα δύο αυτά κόμματα (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ.) πιστεύεται ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν ριζοσπαστική στάση έναντι της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]