Ύστερα από δραματική τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο (την τέταρτη των δύο ανδρών από το ξέσπασμα της κρίσης, στις 26 Ιουλίου) πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «προκαταρκτική συμφωνία» για την κρίση Μπράνσον, η οποία κλιμακώθηκε με εκατέρωθεν επιβολή κυρώσεων στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ. Τουρκική αντιπροσωπία με επικεφαλής το νέο υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, θα μεταβεί τις προσεχείς μέρες στην Ουάσιγκτον για να «οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες» της συμφωνίας που θα καλύπτει «συγκεκριμένες πτυχές» των διμερών προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα απέρριψε ως «χαλκευμένη και ψευδή» την πληροφορία, που μετέδωσαν νωρίτερα ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, για την πρόβλεψη «Αμερικανού αξιωματούχου» ότι σύντομα η ισοτιμία του δολαρίου με την τουρκική λίρα θα φτάσει το 1 προς 7. «Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερός σύμμαχος και φίλος της Τουρκίας παρά τις τρέχουσες εντάσεις. Οι χώρες μας έχουν μια ενεργή οικονομική σχέση», ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ μέσω twitter.
Το Σαββατοκύριακο πάντως το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην πιστοληπτική ικανότητα και στις εξαγωγές της Τουρκίας, ανακοινώνοντας ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά (λόγω της συμπόρευσης της Αγκυρας με Κίνα-Ε.Ε. στα αντίποινα κατά των δασμών του Τραμπ σε αλουμίνιο και χάλυβα), κίνηση που θα έπληττε τουρκικές εξαγωγές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.
Πέρα από την απόφαση του Ερντογάν να αψηφήσει την έκκληση του ίδιου του Τραμπ να απελευθερώσει τον ευαγγελικό πάστορα της Σμύρνης, Αντριου Μπράνσον (που κατηγορείται εδώ και 21 μήνες για συνεργασία με το ΡΚΚ και τον Γκιουλέν) οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν συγχώρησαν στον Τούρκο πρόεδρο την ανακοίνωσή του ότι μπορεί να στραφεί στην Κίνα για χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας και την (άκαρπη) αίτηση ένταξης στα BRICS!
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελεγχόμενα κατά 90% από τον σύστημα Ερντογάν ΜΜΕ αποσιώπησαν τη νομισματική και χρηματοικονομική κρίση που συγκλονίζει την Τουρκία και έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο 16%, αυξάνοντας δραματικά το κόστος εξωτερικού δανεισμού των τουρκικών επιχειρήσεων.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι περαιτέρω πτώση της λίρας θα εξανεμίσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τουρκικών τραπεζών ενώ η Μoody’s πρόβλεψε εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων τους. Οι αγορές πιέζουν τον Ερντογάν να κάνει αυτό που απεχθάνεται περισσότερο, δηλαδή να αυξήσει τα επιτόκια, στερώντας από τη μάζα των ψηφοφόρων-πελατών του το φθηνό χρήμα. Ηδη όμως η ακρίβεια πλήττει τα τουρκικά νοικοκυριά, καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει 27% και 26% έναντι δολαρίου και ευρώ από την αρχή του χρόνου , το τουρκικό χρηματιστήριο έχει χάσει 40% στο ίδιο διάστημα υπολειπόμενο μόνο της … Βενεζουέλας και αναμένονται νέες αυξήσεις στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
Να σημειωθεί ότι ελάχιστα συγκράτησε την πτώση της τουρκικής λίρας η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το όριο κεφαλαιακής επάρκειας των ιδιωτικών τραπεζών στα 2,2 δισ. δολάρια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]