Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε πως είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Τουρκίας υπό τον νεοδιορισμένο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ενάλ, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει αν και κατά πόσον θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις της με αμερικανούς αξιωματούχους και με ποιους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλέστηκαν διπλωματικές πηγές και πηγές προσκείμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ, μετέδωσαν πρώτα την πληροφορία για την επικείμενη επίσκεψη. Σύμφωνα με το CNN Türk, η επίσκεψη αναμενόταν να γίνει μέσα σε δύο ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, η Νάουερτ σημείωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, πρόσθεσε όμως ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Μπράνσον, ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, κατηγορείται για υποστήριξη μιας οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και διατείνεται πως βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ο ιερωμένος αρνείται την κατηγορία. Διώκεται επίσης για κατασκοπεία.
Η Ουάσινγκτον απαιτεί την απελευθέρωσή του άμεσα και χωρίς όρους, όπως και την απελευθέρωση τούρκων υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία.
«Η πρόοδος που θέλουμε είναι ο πάστορας Μπράνσον, οι υπάλληλοί μας καθώς και άλλοι αμερικανοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή είναι η πρόοδος που περιμένουμε και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», τόνισε η Νάουερτ.
Ερωτηθείσα εάν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, η Νάουερτ περιορίστηκε να πει ότι «είναι ασφαλώς καλό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ Πομπέο) και ο ομόλογός του (της Τουρκίας Τσαβούσογλου) μπόρεσαν να έχουν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες».
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία επιδεινώνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των διαφωνιών των δύο πλευρών όσον αφορά τη Συρία, εξαιτίας της υπόθεσης του Μπράνσον, αλλά κι εξαιτίας των διμερών διαφωνιών για εμπορικά ζητήματα.
Η Ουάσινγκτον αξιολογεί εκ νέου τις δυνατότητες που έχει παραχωρήσει στην Τουρκία να διαθέτει αδασμολόγητα αγαθά στις αγορές των ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε αντίποινα για τους αμερικανικούς πρόσθετους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Η διαδικασία επαναξιολόγησης μπορεί να πλήξει τουρκικές εξαγωγές αξίας 1,7 δισεκ. δολαρίων.
Η διπλωματική κρίση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Τουρκία, η οποία βασίζεται σε ξένα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του μεγεθυνόμενου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, έχει καταρρεύσει φέτος, κάτι που πιέζει όλο και περισσότερο τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η λίρα βρισκόταν κοντά στο ιστορικό της χαμηλό ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Τρίτη.
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Άγκυρα κρατάει τον Μπράνσον σαν διαπραγματευτικό χαρτί μετά την καταδίκη και τη φυλάκιση στις ΗΠΑ του Μεμέτ Χακάν Ατίλα, του άλλοτε αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις.
Η Άγκυρα έχει αξιώσει ο Ατίλα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του επιβλήθηκε (32 μήνες) σε φυλακή στην Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, προσάπτοντάς τους ευθύνες για τη σύλληψη και φυλάκιση του Μπράνσον. Η κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν αντέδρασε ανακοινώνοντας πως επιβάλλει αντίποινα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα διαβεβαίωσε πάντως ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν μια σθεναρή συμμαχία παρά τις εντάσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ ενεργή ειδικά την εμπορική τους σχέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]