Η ΤΕΞ εκπροσωπεί την μουσουλμανική κοινότητα στην Θράκη – την οποία η Άγκυρα αποκαλεί μειονότητα – όμως είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές Αρχές διότι το όνομά της περιείχε τον όρο «Τουρκική».
Η υπόθεση έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο δικαίωσε την ΤΕΞ, με συνέπεια το 2017 η ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τροπολογία που θεωρητικά θα επέτρεψε την επαναφορά της Ένωσης στο παλαιότερο καθεστώς.
«Η απόφαση του δικαστηρίου [της Θράκης] καταδεικνύει πως το νομοθέτημα που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή δεν επαρκεί» για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της Ένωσης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως προσδοκά την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της «τουρκικής μειονότητας» στα βιβλία των ελληνικών Αρχών, και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κάνει παρεμβατικά παράπονα για την ελληνική Δικαιοσύνη την τελευταία διετία.
Έχει καταγγείλει προστασία «τρομοκρατών» λόγω των αποφάσεων για μη έκδοση και παροχή ασύλου σε αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κι έχει ασκήσει παρόμοια κριτική με αφορμή τις άδειες που έχουν δοθεί στον βαρυποινίτη εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]