Οι δύο πλευρές… ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται για μια μάχη ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Ποιος θα πληρώσει τις συντάξεις των χιλιάδων Βρετανών που εργάζονται σήμερα σε διάφορες υπηρεσίες της Ε.Ε, όταν το Λονδίνο εγκαταλείψει και επίσημα την ευρωπαϊκή «οικογένεια»; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο ευρωπαϊκός Τύπος, προβλέποντας σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μέχρι να «εκδοθεί» οριστικά το διαζύγιο.
Η καταβολή των συντάξεων στους αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζει η Βρετανία, ενώ οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών απαντούν ότι το Λονδίνο θα πρέπει να καταβάλει ένα μέρος του ποσού, όταν τελικά εγκαταλείψει τους «28».
Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν τις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις ετήσιες πληρωμές να αγγίζουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το σύνολο των υπαλλήλων της Ε.Ε. που λαμβάνουν συντάξεις να αγγίζει τις 22.000. Το 8% εξ αυτών, 1.730 δηλαδή πρώην αξιωματούχοι, είναι Βρετανοί, ενώ η αδυναμία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση προβλέπουν οι «Κασσάνδρες» θα έθετε σε κίνδυνο τις συντάξεις περίπου 3.000 Βρετανών αξιωματούχων που έχουν εργαστεί σε ευρωπαϊκά όργανα από το 1973.
Για τον Φελίξ Γκεραντόν, αντιπρόεδρο του Union Syndicale-Bruxelles, του μεγαλύτερου συνδικάτου που εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους της Ε.Ε., η Βρετανία οφείλει να εγγυηθεί το μερίδιο στα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα μέχρι σήμερα. «Το Λονδίνο έχει δίκιο όταν λέει ότι η καταβολή των συντάξεων είναι ευθύνη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός όμως είναι κοινή ευθύνη των κρατών-μελών», τονίζει.
Οι συντάξεις της Ε.Ε. που βασίζονται στο σύστημα χρηματοδότησης pay-as-you-go καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων δεν επενδύονται σε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, αλλά υπολογίζονται ως έσοδα του προϋπολογισμού.
NΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί