«Για εμένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή», ανέφερε – μιλώντας στο OPEN – ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μια ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 2012-15 κράτησε τη χώρα στο ευρώ με την κυβέρνησή του».
Ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες». Τόνισε πως «ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μια τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μια συνέντευξη αυτού του τύπου αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο».
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως τα έθνη για να γίνονται σπουδαία πρέπει να έχουν πειθαρχία. «Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα, είναι δημοκρατία, παραμένει, και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνέντευξή του στο Βήμα που ουσιαστικά με τα όσα είπε ο ίδιος αποφάσισε να θέσει τον εαυτόν του εκτός κόμματος.
Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία προχωρά κανονικά μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής. Η Επιτροπή στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση φυσικά θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.
Το παρασκήνιο ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου
32 χρόνια μετά και αφού επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2004, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος το 2009 και πρωθυπουργός το 2012, ο κ. Σαμαράς βλέπει ουσιαστικά για δεύτερη φορά την έξοδο από το κόμμα, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφορμή, η συνέντευξη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, με σκληρές προσωπικές βολές εναντίον του πρωθυπουργού ότι «χαριεντίζεται» με τον Ερντογάν, το μήνυμα να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και την υπόδειξη να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Βεβαίως, η συνέντευξη στο Βήμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό δέχονταν επιθέσεις από τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο ίδιος τις έβλεπε ως δικαίωμα του στην άποψη του, το Μαξίμου τις εκλάμβανε όλο και περισσότερο ως προκλήσεις που δεν μπορούσαν να μένουν αναπάντητες. Το τελευταίο του κρεσέντο από την Κύπρο περί επαπειλούμενης «διχοτόμησης» στο Αιγαίο απαντήθηκε από τον ο κ. Μητσοτάκη θυμίζοντας ότι και επί ημερών Σαμαρά γίνονταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Eleftherostypos.gr ο Κυριάκος Μητυσοτάκης εδώ και καιρός ήταν έξαλλος με τον Αντώνη Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες να προσπαθούν να τον κατευνάσουν αν και όλοι συμφωνούσαν ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυε στην κυβέρνηση και άδικες ήταν και υιοθετούσαν τα fake news που διασπείρονταν από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ξεχείλισε το ποτήρι
Οι αναφορές στο Βήμα, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Και αυτό γιατί 1) ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας»
2) Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
3) Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
4) Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.
O Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.
Το χρονικό της διαγραφής
Όταν η συνέντευξη Σαμαρά έφθασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μαξίμου, έγινε εκτάκτως μια σύσκεψη ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Πάνος Αμυράς, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Χρήστος Ζωγράφος, η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη. Άπαντες ομονόησαν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να δοθεί κάποια λύση, χωρίς να εκτονωθεί κάπως η ένταση που σωρευόταν.
Ο Πρωθυπουργός, δέχθηκε εισηγήσεις, όχι μόνον από τους συνεργάτες του που μετείχαν σε αυτήν την άτυπη σύσκεψη, αλλά και από άλλους. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της διαγραφής, της δεύτερης δηλαδή διαγραφής του κ. Σαμαρά από τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει την απόφασή του και ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ετοιμάσει δύο εκδοχές ανακοίνωσης. Αποχώρησε το μεσημέρι με ειλημμένη την απόφαση να διαγράψει τον κ. Σαμαρά. Λίγο μετά τις 16:00, έδωσε εντολή να πατηθεί το «κόκκινο κουμπί».
Και οι αναφορές που επελέγησαν ήταν ιδιαιτέρως σκληρές. «Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%», ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Μαρινάκης.
Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη έχει ως εξής:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας «καταλογίζει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη ΝΔ.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς διαμηνύει πως μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα και υπογραμμίζει
Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος.
Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;
Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου.
Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Η συνέντευξη της διαγραφής
Για τα ελληνοτουρκικά και τον Γεραπετρίτη
«Ομολογώ πώς δεν κατανοώ τη στρατηγική κυβέρνησης!», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» για τα εθνικά θέματα μετά από σχετική ερώτηση. «Η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις», αναφέρει, κάνοντας λόγο για αφελή «επίκληση γενναιότητας» και υπογραμμίζοντας αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
«Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός…», επισημαίνει.
«Άλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς ‘διάλογο’ με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις; Ποια είναι η ‘ευκαιρία’ που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων; Πού στοχεύει η συνεχής επίκληση της ανάγκης ‘να δείξουμε γενναιότητα’;», αναρωτιέται ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…», τονίζει. Και τονίζει: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνση του Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος “κατευνασμός” των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Τα «χαριεντίσματα» Μητσοτάκη με Ερντογάν, Φιντάν και Ράμα
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Η πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή
Στην ερώτηση «Τι θα κάνετε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει την Προεδρία της Δημοκρατίας;», ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε αποπεμφθεί ξανά από το τότε κυβερνών κόμμα από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.Αιτία τότε είχε αποτελέσει η «σκληρή γραμμή» που είχε υιοθετήσει ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (νυν Βόρειας Μακεδονίας), η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με την πιο πραγματιστική προσέγγιση του τότε πρωθυπουργού. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών είχε οδηγήσει στην αποπομπή Σαμαρά από το ΥΠΕΞ τον Απρίλιο του 1992 και την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 1993.
Κατόπιν ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε το κόμμα «Πολιτική Άνοιξη», που στις εκλογές του 1993 απέσπασε το 4,88% των ψήφων και κατέλαβε 10 έδρες στη Βουλή. Η ίδρυση της ΠΟΛΑΝ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς με αυτή συνεργάστηκε μετά την ανεξαρτητοποίησή του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Συμπιλίδης. Με την ανεξαρτητοποίηση Συμπιλίδη η τότε κυβέρνηση της ΝΔ απώλεσε τη δεδηλωμένη και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η επιστροφή
Οι σχέσεις Σαμαρά – Νέας Δημοκρατίας άρχισαν να αναθερμαίνονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο Μεσσήνιος πολιτικός επανεντάχτηκε στη ΝΔ το 2004 και το 2007 εξελέγη βουλευτής. Το 2009 μάλιστα διεκδίκησε και κατέκτησε την προεδρία του κόμματος κερδίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έναν χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη ΝΔ και σχημάτισε νέο κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Η είσοδος της χώρας στην εποχή των αλλεπάλληλων πακέτων λιτότητας βρήκε τον Αντώνη Σαμαρά να τηρεί «αντιμνημονιακή» στάση με τη ΝΔ να καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Τον Νοέμβριο του 2012 ωστόσο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η ΝΔ υπό τον Σαμαρά συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση (με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ) υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2012 ο Μεσσήνιος πολιτικός ανέλαβε πρωθυπουργός στην τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε, αυτή τη φορά με τη σύμπραξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η οποία αποχώρησε στη συνέχεια.
Η δικομματική πλέον κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά κατέρρευσε στα τέλη του 2014, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, από τις οποίες προέκυψε η πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Μεταβατικός πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου 2016 στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι αναφέρεται στο βιβλίο «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια»
Η δραματική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992, η επιμονή Σαμαρά, οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα στον όρο «Μακεδονία», η δυσκολία των πολιτικών να καταλήξουν σε ομοφωνία όπως ήθελε ο Καραμανλής και φυσικά ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που ήταν το κλείσιμο των συνόρων περιγράφονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες στο βιβλίο.
Εκεί επισημαίνεται ότι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήρθε σε μια εποχή που από τη μία κυριαρχούσε το θέμα των συμβάσεων και της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και από την άλλη το Σκοπιανό. Ο ίδιος πάντα έλεγε πως τον έριξε η διαπλοκή.
«Η βασική μας πολιτική στον ΟΤΕ ήταν ιδιωτικοποιήσεις, να πάρουμε τους Ιάπωνες, οι οποίοι ερχόντουσαν εκείνη την εποχή. Θα ήταν μια καμπή στην ιστορία […] Πράγματι ο (Στέφανος) Μάνος ήταν αντίθετος με τη σύμβαση στον Κόκκαλη. Εν πάση περιπτώσει δεν το κάναμε. Ο Κόκκαλης αυτό το οποίο απείλησε το έκανε. Εξαιτίας του ΟΤΕ μάς έριξε. Βέβαια, δεν μας έριξε ο Κόκκαλης, μας έριξε ο Σαμαράς διότι αυτός κινήθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε πει ο Σαμαράς ότι: “Εγώ φεύγω αλλά η κυβέρνηση πρέπει να μείνει γιατί έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει τέσσερα χρόνια”. Και αν είχαμε μείνει τέσσερα χρόνια ίσαμε το τέλος, γιατί όπως σου είπα ήταν καμπή, τις αστικές συγκοινωνίες τις είχαμε ιδιωτικοποιήσει, ένα τρομερά δύσκολο εγχείρημα για το οποίο είχα φτύσει αίμα, τον ΟΤΕ θα τον ιδιωτικοποιούσαμε και θα φέρναμε τους Ιάπωνες, η κυβέρνηση θα απογειωνότανε».
Οπως γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς, η περιγραφή του Μητσοτάκη για αυτό που συνέβη το 1993, είναι η εικόνα μιας τέλειας καταιγίδας.
• «Ο Σαμαράς είναι πίσω από αυτή την ιστορία. Αυτός είναι που έκανε όλη τη δουλειά για την ανατροπή της κυβέρνησης. Είχε μεν την άτυπη συμφωνία της [εσωκομματικής] αντιπολίτευσης στις θέσεις που υποτίθεται ότι πίστευε – διότι ο Σαμαράς δεν είχε καμία θέση, απλώς αυτό που θεωρούσε ότι τον συνέφερε έκανε…».
• «Καραμανλικό χέρι; Οι, ο Καραμανλής δεν ήταν υπέρ της ανατροπής της κυβερνήσεως. Δεν θα το έκανε ο Καραμανλής. Αλλά ότι δεν ήταν ευχαριστημένος ο Καραμανλής με την ανατροπή, δεν μπορώ να το βεβαιώσω. Η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς… Το καραμανλικό κομμάτι του κόμματος σχεδόν πανηγύριζε… […] Οι καραμανλικοί ναι μεν δεν ήθελαν οι ίδιοι να πάρουν πολιτική πρωτοβουλία, δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν κιόλας να πάρουν πρωτοβουλία ανατροπής, πλην όμως την ανατροπή την αντιμετώπιζαν με αρκετή συμπάθεια».
«Είναι αδίστακτος, μικροπολιτικός, μικροκομματικός», αναφέρεται ότι είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Παπαχελά να υπογραμμίζει ότι η γνώμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βελτιώθηκε αισθητά μετά τα πρώτα χρόνια πρωθυπουργίας Σαμαρά.