Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του, ο Γκιούλ αναφέρει ότι «η Ελλάδα γίνεται τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες». Στην ίδια επιστολή ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ζητά «ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει ότι οι τρομοκράτες πραξικοπηματίες δεν θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στη χώρα μας».
Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης
Η επιστολή εστάλη σχετικά με την απόφαση για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία την 15η Ιουλίου του 2016.
Αναλυτικά η επιστολή
«Οι 8 στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο ήταν ανάμεσα στους τρομοκράτες που κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σκότωσαν 251 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 2 χιλιάδες. Για τρίτη φορά έχει απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους.Έμαθα με λύπη ότι ένας από τους τρομοκράτες αφέθηκε ελεύθερος. Η γείτονας και φίλη Ελλάδα ποτέ δεν το αποδέχτηκε, δεν είδε ως νόμιμο και καταδίκασε την αθέμιτη απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία με το πραξικόπημα που έγινε ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και της τουρκικής κυβέρνησης. Όμως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες και τους δίνει καταφύγιο και αυτό επισκιάζει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό που παρατηρήσαμε από την απόπειρα του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές λιμάνι εγκληματιών της χώρας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ14/11/2024|18:09Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Είναι γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα αιμοβόρα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και συνελήφθησαν ενώ πέρασαν ή προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Η Ελλάδα είναι σαν να έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών.Θέλουμε να δούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έμειναν μόνο στα λόγια ότι θα στηρίξουν την Τουρκία που εκτέθηκε από το πραξικόπημα. Ως πρώτο βήμα να ανακοινώσει ότι οι τρομοκράτες πραξικοπηματίες δεν θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα και να τους απελάσει αμέσως στη χώρα μας. Αναμένω να ακολουθήσετε τον δρόμο της απέλασης των τρομοκρατών οι οποίοι δεν πρέπει να προστατεύονται σε κανένα μέρος του κόσμου. Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να μην προστατεύονται οι τρομοκράτες. Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Είναι η στάση που πρέπει να έχει κάθε κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι κανένας από εμάς δεν επιθυμεί αυτό το θέμα να μείνει ως μια πληγή στους λαούς μας»
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την Πέμπτη τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο Αξιωματικό, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή., με τα τουρκικά ΜΜΕ να χαρακτήριζουν σκάνδαλο την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, με την απόφαση του, «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.
Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του. Με τη σημερινή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Αγκυρα επιμένει για την έκδοση τους, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε αρνητική.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]