Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ο Σκριπάλ και η κόρη του πιθανότατα ήρθαν σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα στο σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε στην πόρτα της κατοικίας τους η υψηλότερη συγκέντρωση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok, με τον οποίο έγινε η επίθεση σε βάρος του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, στο Σόλσμπερι της Μ. Βρετανίας.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν γύρω από το σπίτι τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Sky News, τόσο προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις, αλλά και ως προληπτικό μέτρο.
«Σε αυτό το σημείο της έρευνάς μας, πιστεύουμε ότι οι Σκριπάλ ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα στην εξώπορτα του σπιτιού του», δήλωσε ο συντονιστής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Ντιν Χέιντον. «Για αυτό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στο σπίτι και τη γύρω περιοχή», συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε τους κατοίκους της γειτονιάς ότι ο κίνδυνος για εκείνους είναι μικρός και πως οι έρευνες γίνονται για προληπτικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει δριμεία διπλωματική αντιπαράθεση με… ψυχροπολεμικό χαρακτήρα, με πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, να προχωρούν σε μαζικές απελάσεις Ρώσων, ως αντίποινα στη Μόσχα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή.
«Στη δημοσιότητα η έκθεση που παρουσίασαν οι Βρετανοί σε ξένους πρεσβευτές»
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε στον ιστότοπο της τη βρετανική έκθεση για την υπόθεση Σκριπάλ που παρουσίασε η βρετανική πρεσβεία ενώπιον ξένων πρεσβευτών σε κλειστού χαρακτήρα ενημέρωση, στις 22 Μαρτίου. Στο κείμενο αυτό, το οποίο η ρωσική εφημερίδα παρουσιάζει με τίτλο «Στιγμάτισαν την Ρωσία με την έκθεση», το Λονδίνο παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για την «υπόθεση Σκριπάλ» και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Μόσχα Τζόν Χάντσμαν, ήταν αυτή που ώθησε τους συμμάχους της Μεγάλης Βρετανίας να προχωρήσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στις απελάσεις ρώσων διπλωματών. Βασικά η έκθεση επαναλαμβάνει τις θέσεις που ήδη είχε διατυπώσει το Λονδίνο, αλλά με μια διαφορά, την εξής: η Ρωσία ενώ θεωρείτο υπαίτια «με μεγάλες πιθανότητες» για την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι, στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως «υπαίτια χωρίς την ελάχιστη αμφιβολία» για τη δηλητηρίαση αυτή.
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Η έκθεση μοιράστηκε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα σε έντυπη μορφή σε 80 υψηλόβαθμους εκπροσώπους των ξένων πρεσβειών στις 22 Μαρτίου, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν αρχίσουν οι μαζικές απελάσεις των ρώσων διπλωματών. Στις 21 Μαρτίου αναφέρει η ρωσική εφημερίδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ανάλογη ενημέρωση των ξένων διπλωματών για την «υπόθεση Σκριπάλ», στην οποία όμως δεν είχε παρευρεθεί ο βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου (αλλά ένας πιο χαμηλόβαθμος βρετανός διπλωμάτης). Την επόμενη μέρα ο Μπρίστοου έκανε τη δική του ενημέρωση στην πρεσβευτική κατοικία.
Ένας από τους συμμετέχοντες στην ενημέρωση του Bρετανού πρεσβευτή, ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant στις 26 Μαρτίου, είχε δηλώσει ότι η θέση του Λονδίνου που παρουσιάστηκε στην ενημέρωση αυτή του φάνηκε «αρκετά πειστική».
«Οι ίδιοι (οι Βρετανοί-σ.σ.) ετοίμασαν μια πολύ ποιοτική και πειστική παρουσίαση του συμβάντος αυτού, το οποίο συνέκριναν με παρόμοια συμβάντα που είχαν θέση στο παρελθόν», είχε δηλώσει ο Aμερικανός πρεσβευτής.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook είχε γράψει με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης αυτής στην βρετανική πρεσβεία, ότι την έκθεση αυτή «δεν την δίνουν στη ρωσική πλευρά και δεν την δίνουν στη δημοσιότητα». Όπως επίσης και ότι «μέχρι σήμερα από το Λονδίνο η Ρωσία είχε μηδενική πληροφόρηση, ως προς το τι συνέβη» (με την υπόθεση Σκριπαλ-σ.σ.).
Η παρουσίαση της έκθεσης προς τους ξένους διπλωμάτες έγινε με την μορφή σλαίντς και κατά διαστήματα έκανε τα δικά του προφορικά σχόλια ο βρετανός πρεσβευτής. Η παρουσίαση της έκθεσης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Kommersant, η οποία επισημαίνει ότι στην ουσία δεν περιέχει κανένα νέο στοιχείο σε σχέση με αυτά που είχαν παρουσιάσει οι βρετανικές αρχές. Η μοναδική διαφορά επισημαίνει η εφημερίδα είναι ότι η Ρωσία από χωρά υπαίτια «με μεγάλες πιθανότητες» χαρακτηρίζεται ως «υπαίτια χωρίς την ελάχιστη αμφιβολία».
Μάλιστα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο Bρετανός πρεσβευτής Λόρι Μπρίστοου, δήλωσε ότι «η αρχή που διέπει τις ενέργειες της Ρωσίας είναι να απομονώνει τα γεγονότα, να προκαλεί σύγχυση και να σπέρνει αμφιβολίες». Απευθυνόμενος μάλιστα στους διπλωμάτες είπε: «Στους προσεχείς μήνες η υποστήριξη σας σε ότι αφορά τα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια του κάθε ανθρώπου και τη δική μας κοινή διεθνή ασφάλεια, θα έχει καθοριστική σημασία. Πρέπει να δείξουμε στη Ρωσία ότι πρέπει να καταστεί υπεύθυνη γι αυτό που συνέβη».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]