Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο του ΟΗΕ δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, και θα συζητήσει το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το Βόρειο Ιράκ.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Αγκυρα και η Βαγδάτη έχουν την ίδια γνώμη για μια διαδικασία, που όπως σημείωσε θα διαιρέσει το Ιράκ.
Ο ίδιος για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κατά του δημοψηφίσματος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια διαδικασία που μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Εχουμε με την περιοχή αυτή σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων. Εκεί υπάρχουν ομοεθνείς και ομόθρησκοί μας. Δεν υπάρχει διαφορά αν είναι Κούρδοι, Αραβες ή Τουρκομάνοι. Αν αυτό οδηγήσει στη διχοτόμηση του Ιράκ εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε».
Πάγια τακτική της Τουρκίας είναι να αντιτίθεται στη δημιουργία οποιουδήποτε ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή, καθώς θεωρεί πως θα είναι απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα, λόγω του μεγάλου κουρδικού πληθυσμού που ζει στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Απειλεί η Τεχεράνη
Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε το Ιράν θα κλείσει τα σύνορά του με το Βόρειο Ιράκ.
Προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ-Ιράκ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε με τη σειρά του τους Κούρδους ηγέτες να το ξανασκεφθούν: «Καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει εγκρίνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.
Αρωγός στην αμερικανική προσπάθεια στέκεται ο ΟΗΕ. Χθες ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ κατέθεσε πρόταση στον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να ακυρώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε διάλογο Ερμπίλ-Βαγδάτης για την παροχή ευρύτερης αυτονομίας στους Κούρδους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε ότι οι Κούρδοι είναι σαν «να παίζουν με τη φωτιά».
Στήριξη από Τελ Αβίβ
Πάντως, το Ισραήλ υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.
«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αναλυτές εκτιμούν πως το Τελ Αβίβ θεωρεί τους Κούρδους ως ένα προγεφύρωμα που βρίσκεται δίπλα στο Ιράν και την Τουρκία.
Το ενδιαφέρον για το Βόρειο Ιράκ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ που σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης θα επιφέρει τεράστια απώλεια εσόδων στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν επίσπευσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για τις 22 Σεπτεμβρίου αντί για τις 27, ώστε να ανακοινωθούν τα πιθανά μέτρα που θα λάβει η Αγκυρα σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.
Ακόμη και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρει μεν σε επιστολή του πως η ανεξαρτησία είναι δικαίωμα των Κούρδων, τονίζει όμως πως «ο Μπαρζανί πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις διαφορετικές απόψεις».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου