Το μυαλό πολλών πήγε αμέσως σε μια έκρηξη του ηφαιστείου. Αλλά όπως αποδείχθηκε πρόκειται «μόνον» για πυρκαγιές. Μόνον που οι φωτιές αυτές εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που χρειάστηκε να καταφθάσει βοήθεια από τη Ρώμη, ενώ οι αρχές απομάκρυναν άρον άρον εκατοντάδες τουρίστες και κατοίκους για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας οι κλήσεις για βοήθεια από πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα ήταν τόσο πολλές όσο ποτέ άλλοτε την τελευταία δεκαετία.
«Είναι σαν έκρηξη ηφαιστείου», δήλωσε κάτοικος της ιταλικής μεγαλούπολης με το βλέμμα καρφωμένο στο Βεζούβιο.
Οι καπνοί από τις υπώρειες του φημισμένου ηφαιστείου πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόλπο της Νάπολης.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η τελευταία έκρηξη του Βεζούβιου σημειώθηκε το 1944. Λόγω της εγγύτητάς του με τη Νάπολη θεωρείται λίαν επικίνδυνο αν και προσελκύει πλήθη τουριστών το καλοκαίρι, ειδικά στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.
Οι πρώτες εστίες φωτιάς αναφέρθηκαν στο Οταβιάνο, στη βόρεια πλευρά του Βεζούβιου καθώς και στο Ερκολάνο και το Τόρε ντελ Γκρέκο, δύο περιοχές ανάμεσα στο ηφαίστειο και τον κόλπο, αλλά πολύ γρήγορα το πύρινο μέτωπο έφθασε τα δύο χιλιόμετρα πλάτος.
Δύο εστιατόρια και αρκετά σπίτια εκκενώθηκαν στο Ερκολάνο, ενώ στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαϊάς επιστρατεύτηκαν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Η εισαγγελία άνοιξε έρευνα για εμπρησμό.
Μετά από μήνες ξηρασίας και καύσωνα η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές πυρκαϊές, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νότια. Πάνω από 600 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τουλάχιστον εκατό πύρινα μέτωπα στην περιφέρεια της Καμπανίας, όπου βρίσκεται και ο Βεζούβιος, ενώ τις τελευταίες μέρες μεγάλες φωτιές ξέσπασαν στη Σικελία κοντά στο κέντρο του νησιού και στη Μεσίνα, στο βορειοανατολικό του άκρο.