Οι περισσότεροι τα έχετε συνδέσει με την καλή γαστρεντερική λειτουργία, ωστόσο η δράση τους δεν περιορίζεται στο στομάχι και το έντερο. Διαρκώς αναδύονται μελέτες που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι τα προβιοτικά επιδρούν θετικά και στο ανοσοποιητικό, αλλά και στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, καθώς επίσης και στο δέρμα και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ο λόγος για το κεφίρ…
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο αμερικανικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, υπέδειξε πως το κεφίρ, ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης κι αυτό επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανισορροπία στις αποικίες βακτηρίων του εντέρου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ορισμένα άτομα. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτήν τη θετική επίδραση δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα πλήρως κατανοητοί.
Τι έδειξε η μελέτη έπειτα από 9 εβδομάδες κατανάλωσης κεφίρ
Ετσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ομπερν της Αλαμπάμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βίλα Βέλια στη Βραζιλία, μελέτησαν τρεις ομάδες ασθενών, ώστε να δουν πώς επιδρά το κεφίρ στην πίεσή τους:
• Η μία ομάδα ασθενών έπασχε από υπέρταση και έλαβε κεφίρ.
• Η δεύτερη ομάδα ασθενών έπασχε από υπέρταση και δεν έλαβε κεφίρ.
• Η τρίτη ομάδα ασθενών είχε φυσιολογική πίεση και δεν έλαβε κεφίρ (ομάδα ελέγχου).
Επειτα από εννέα εβδομάδες, σε σύγκριση με τις ομάδες των υπερτασικών που δεν έλαβαν κεφίρ, η ομάδα των υπερτασικών ασθενών, που έλαβαν το συγκεκριμένο προβιοτικό, παρουσίασε:
• Μείωση στα επίπεδα των ενδοτοξινών στον οργανισμό τους (οι ενδοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων).
• Μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.
• Βελτιωμένη διαπερατότητα του εντέρου τους (όρος που περιγράφει τη μεταφορά ουσιών από τη γαστρεντερική οδό στο υπόλοιπο σώμα διαμέσου των κυττάρων του τοιχώματος του εντέρου).
«Συνδέει» στομάχι και εγκέφαλο για αντιμετώπιση της υπέρτασης
Η λήψη κεφίρ βοήθησε, επίσης, να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία τεσσάρων βακτηρίων του εντέρου και ενός ενζύμου στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύει ότι το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα «συνεργάζονται», ώστε να αντιμετωπίσουν την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αντιυπερτασικοί μηχανισμοί του κεφίρ περιλαμβάνουν μια επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου», γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, διατροφολόγο
Ειδήσεις σήμερα
Ξέρετε τι είναι το γλυκό Κοπεγχάγη; Βρήκαμε την καλύτερη συνταγή