- Δυσπεψία.
- Καούρα.
- Πόνο στην κοιλιά.
- Λόξιγκα.
- Απώλεια όρεξης.
- Ναυτία.
- Εμετό, πιθανώς από αίμα ή υλικό που μοιάζει με κατακάθι καφέ.
- Σκούρα κόπρανα.
Αιτίες
Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, αυτοάνοσες διαταραχές (όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στο στομάχι) ή αντίστροφη ροή της χολής στο στομάχι (παλινδρόμηση χολής). Η γαστρίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται κακοήθης αναιμία.
Οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από:
- Βακτήρια (συνήθως ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).
- Ιούς (συμπεριλαμβανομένου του ιού του απλού έρπητος).
- Μύκητες.
Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως:
- Μακροχρόνια χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Εως και το 20% των ατόμων που χρησιμοποιούν χρόνια αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναπτύσσουν γαστρικά προβλήματα.
- Χρήση αλκοόλ.
- Κάπνισμα τσιγάρων.
- Χρόνιος εμετός.
- Καφές και όξινα ποτά.
- Υπερβολικό οξύ στομάχου (όπως από στρες).
Αλλες αιτίες γαστρίτιδας είναι πολύ σπάνιες. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Συστηματική νόσος (για παράδειγμα, νόσος του Crohn).
- Σαρκοείδωση.
Παράγοντες κινδύνου
- Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
- Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
- Οποιαδήποτε πάθηση που απαιτεί ανακούφιση από χρόνιο πόνο με χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως χρόνιος πόνος στη μέση, ινομυαλγία ή αρθρίτιδα.
- Αλκοολισμός.
- Κάπνισμα.
- Ηλικία.
- Ιός απλού έρπητος ή κυτταρομεγαλοϊός.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ενδοσκόπηση του στομάχου, όπου ένας λεπτός σωλήνας με ένα φως και μία κάμερα στο άκρο εισάγεται κάτω από τον λαιμό σας στο στομάχι σας. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να δει το στομάχι σας και να λάβει δείγματα (που ονομάζεται βιοψία) από το βλεννογόνο, εάν χρειάζεται. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να χρειαστείτε θα εξαρτηθούν από την αιτία της γαστρίτιδάς σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εξέταση κοπράνων για να ελέγξει την παρουσία αίματος ή ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα ιστού, που ονομάζεται βιοψία, από τον οισοφάγο ή το στομάχι σας. Ενα τεστ αναπνοής ή μία βιοψία μπορεί να ανιχνεύσει ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Πρόληψη
Η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η αποφυγή της μακροχρόνιας χρήσης αλκοόλ, καφέ και φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστρίτιδας και των επιπλοκών της (όπως το πεπτικό έλκος). Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
Θεραπεία
Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Ορισμένες περιπτώσεις γαστρίτιδας μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου ή να ανακουφιστούν όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, να καπνίζετε τσιγάρα ή να παίρνετε ΜΣΑΦ. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας, αν και οι γιατροί γνωρίζουν πλέον ότι δεν απαιτείται ήπια διατροφή. Εάν η γαστρίτιδά σας οφείλεται σε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
Τρόπος ζωής
Η θεραπεία για τη γαστρίτιδα που προκαλείται από ερεθιστικά είναι η διακοπή της χρήσης τους. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Αλκοόλ.
- Καπνό.
- Οξινα ποτά, όπως είναι ο καφές (με καφεΐνη και χωρίς καφεΐνη), τα ανθρακούχα ποτά και οι χυμοί φρούτων με κιτρικό οξύ.
- ΜΣΑΦ, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Αλλάξτε σε άλλα αναλγητικά (όπως ακεταμινοφαίνη).
Αυτά τα βήματα μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν:
- Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή, όπως μήλα, σέλινο, cranberries (συμπεριλαμβανομένου του χυμού cranberry), κρεμμύδια, σκόρδο και τσάι, μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
- Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σε μελέτες σε ζώα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν τη φλεγμονή στον βλεννογόνο του στομάχου.
Διατροφή
Εάν ακολουθήσετε αυτές τις διατροφικές συμβουλές, μπορεί να μειωθούν τα συμπτώματα:
- Τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή, όπως μήλα, σέλινο, cranberries (συμπεριλαμβανομένου του χυμού cranberry), κρεμμύδια, σκόρδο και τσάι, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
- Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων (όπως βατόμουρα, κεράσια και ντομάτες) και λαχανικών (όπως τα κολοκύθια).
- Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και ασβέστιο, όπως αμύγδαλα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως (αν δεν έχετε αλλεργία), σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι και λάχανο) και θαλασσινά.
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Τρώτε άπαχα κρέατα, ψάρια κρύου νερού, τόφου (σόγια, εάν δεν έχετε αλλεργία) ή φασόλια για πρωτεΐνη.
- Χρησιμοποιήστε υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.
- Αποφύγετε τα ποτά που μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου ή να αυξήσουν την παραγωγή οξέος, όπως ο καφές (με ή χωρίς καφεΐνη), το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.
- Πίνετε 6-8 ποτήρια φιλτραρισμένο νερό καθημερινά.
- Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
Τα ακόλουθα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος:
- Μία πολυβιταμίνη καθημερινά, που περιέχει τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ιχθυέλαιο, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Το ιχθυέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος), μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε ιχθυέλαιο.
- Συμπλήρωμα προβιοτικών (που περιέχει Lactobacillus acidophilus). Τα προβιοτικά ή τα «φιλικά» βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπίας στο πεπτικό σύστημα μεταξύ καλών και επιβλαβών βακτηρίων, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών από τη λήψη αντιβιοτικών, τη θεραπεία για τη λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν προβιοτικά μόνο υπό τις οδηγίες του γιατρού τους.
- Βιταμίνη C. Μελέτες δείχνουν ότι οι φαρμακολογικές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη δόση που μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.
Το φαρμακείο της φύσης
Τα βότανα μπορούν να ενισχύσουν και να τονώσουν τα συστήματα του σώματος. Τα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα και ορισμένα βότανα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Ετσι, προτού λάβετε κάποιο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον θεράποντα γιατρό σας.
Ο συνηθισμένος τρόπος παρασκευής βοτάνων βασίζεται στο βράσιμο ενός κουταλιού του γλυκού βοτάνου ανά φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Τυποποιημένο εκχύλισμα μαστίχας (Pistacia lentiscus). Η μαστίχα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τα πεπτικά έλκη και αναστέλλει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
- Cranberry: Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το cranberry μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι. Αποφύγετε το εκχύλισμα cranberry εάν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη. Το cranberry μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη. Το cranberry μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία το σώμα σας επεξεργάζεται ορισμένα φάρμακα και, επομένως, να αυξήσει την ποσότητα αυτών των φαρμάκων στην κυκλοφορία του αίματός σας σε μια δεδομένη στιγμή. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε αμφιβολίες.
- Μέντα: Η μέντα βοηθά στη χαλάρωση των μυών του στομάχου, μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς του εντέρου και εξασφαλίζει ομαλή και γρήγορη πέψη.Το βότανο αυτό, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, έχει, επίσης, ιδιότητες κατά του έλκους, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που το καθιστούν το τέλειο «φάρμακο» για τη γαστρίτιδα.