Γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του δράσεις, θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό. Βοηθάει σε διάφορες λοιμώξεις και είναι πολύ αποτελεσματικό στον πονόλαιμο. Επίσης το μέλι είναι ικανό να βοηθήσει σε διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως η γαστρίτιδα, το έλκος, οι καούρες, το πρήξιμο στην κοιλιά κ.ά. Καταναλώνεται άφοβα και από παιδιά. Το μέλι περιέχει υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, ένα σάκχαρο πολύτιμο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Στην ίδια κατηγορία πρέπει να βάλετε το φραγκοστάφυλο, που είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C και γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Πολλοί το έχουν παρομοιάσει με φυσική κορτιζόνη. Βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος. Εξίσου αποτελεσματικό σε γυναικολογικά προβλήματα, κυρίως μυκητιάσεις.
Ο ευκάλυπτος, επίσης, είναι γνωστό γιατρικό για την απελευθέρωση των αναπνευστικών οδών και της μύτης. Είναι ισχυρός σύμμαχος σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Λιγότερο γνωστή είναι η αντιβακτηριδιακή του δράση. Βοηθάει στις ουρολοιμώξεις αλλά και στις μυκητιάσεις του κόλπου.
Το περγαμόντο βοηθά στην αίσθηση του καψίματος. Προμηθευτείτε συμπυκνωμένο χυμό περγαμόντου και διαλύστε τον με νερό ή προσθέστε άλλους χυμούς. Θα διώξει το κάψιμο που νιώθετε. Κάντε παράλληλα ελαφρές γαργάρες. Για τις γαργάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου. Το περγαμόντο, όμως, είναι ένα ισχυρό εσπεριδοειδές που μειώνει τον πόνο και είναι πολύ δραστικό στους ιούς. Όταν ο πυρετός οφείλεται σε γρίπη, τότε το περγαμόντο θα σας βοηθήσει.
Για τη φαρυγγίτιδα ή τη λαρυγγίτιδα είναι πολύ καλό το παρακάτω σκεύασμα. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι αποξηραμένα άνθη φλόμου. Φιλτράρετε και πίνετε 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα…
Ξίδι ή αλάτι;
Οι άντρες ή οι γυναίκες αδυνατίζουν ευκολότερα; Έχουμε την απάντηση
Για το κάψιμο του λαιμού κυκλοφορούν, όμως, και διάφορα ειδικά στοματικά διαλύματα. Μπορείτε όμως να φτιάξετε το δικό σας. Κάνετε γαργάρες με αλατόνερο ή με νερό και μηλόξιδο. Να προσέχετε φυσικά να μην καταπιείτε το διάλυμα. Κάντε γαργάρες 2 με 3 φορές την ημέρα.
Κρεμμύδι ή σκόρδο;
Δεν είναι ανάγκη να πάρετε αμέσως κάποιο φάρμακο εάν έχετε γρίπη γιατί μπορείτε να εμπιστευτείτε τα κρεμμύδια. Προτιμήστε τα κόκκινα γιατί έχουν λίγο πιο απαλή γεύση και φτιάξτε σιρόπι. Παίρνετε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το κόβετε σε φέτες και ρίχνετε μέλι. Το σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά και φιλτράρετε. Να πίνετε 2 κουταλιές κάθε 2 ώρες για να πέφτει ο πυρετός και να μειώνεται ο πόνος. Το σκόρδο αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σας.
Φασκόμηλο & γλυκόριζα
Το φασκόμηλο είναι ένα δημοφιλές βότανο στο μαγείρεμα, αλλά έχει επίσης πολλές θεραπευτικές χρήσεις. Μπορεί να βοηθήσει με πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις και να ανακουφίσει από τον πόνο του λαιμού. Τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα του φασκόμηλου αποδίδονται σε τερπένια και τερπενοειδείς ενώσεις που βρίσκονται στο φυτό.
H γλυκόριζα είναι μια ρίζα με γλυκιά γεύση που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό λόγω του βήχα. Έχει ιδιότητες παρόμοιες με την ασπιρίνη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πονόλαιμου. Έχει επίσης αντιιικά, αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Για να φτιάξετε ρόφημα γλυκόριζας, συνδυάστε τη ρίζα με ζεστό νερό, αφήστε να περάσουν 5 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε πριν το πιείτε.