Όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης υπάρχει κετογονική δίαιτα μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επαρκούς ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Η κετογονική δίαιτα αρχικά εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της επιληψίας και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και την μείωση βάρους γενικότερα.
Τι είναι και πόσο ασφαλής είναι η κέτωση;
Η κετογονική δίαιτα λόγω πολύ χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, μια κατάσταση γνωστή και ως κέτωση.
Η κέτωση θεωρείται γενικά ασφαλής, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή. Η κέτωση αποτελεί ένα μέρος του μεταβολισμού και συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή, ή όταν δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, χρησιμοποιούνται κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να… προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Μπορεί να ωφελήσει το άτομο;
Η κετογονική δίαιτα είναι μια αμφιλεγόμενη δίαιτα. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κετογονική διατροφή σε παχύσαρκους ενήλικες είναι ευεργετική όσον αφορά την μείωση βάρους και με την σωστή επιλογή λιπαρών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
Άλλες έρευνες ωστόσο, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν περισσότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν μη κετογονική δίαιτα, ενώ είχαν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
Ευεργετική μπορεί να φανεί σε όσους γυμνάζονται επαγγελματικά, αφού ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» τη γλυκόζη, δηλαδή τους υδατάνθρακες, μειώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μυϊκές πρωτεΐνες για να πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός των υδατανθράκων κι έτσι μειώνεται ο ρυθμός καταβολισμού των μυών.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς διάφορες κετογονικές δίαιτες συστήνουν την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επικίνδυνων για τα άτομα με προβλήματα υγείας.
Τι πρέπει να αποφεύγει το άτομο που την ακολουθεί;
Πρέπει να αποφεύγονται λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και οι πατάτες. Απαγορεύονται επίσης όλα τα δημητριακά και τα περισσότερα φρούτα.
Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός, είναι προτιμότερο να την ακολουθήσετε αφού συμβουλευτείτε έναν ειδικό πτυχιούχο διατροφολόγο.
Για πόσο καιρό πρέπει να ακολουθεί κανείς την κετογονική δίαιτα;
Πολλοί ακολουθούν την κετογονική διατροφή σε μόνιμη βάση και όχι μόνο για να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος. Αντίθετα, άλλοι θεωρούν ότι η δίαιτα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για την απώλεια βάρους.
Η διαδικασία της κέτωσης ωστόσο, μπορεί να έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα. Η διάρκεια ορίζεται από τον διατροφολόγο και συνήθως δεν ξεπερνά τις 12 εβδομάδες.
*Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ερχεται μπόνους 250 ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν
Νέα εμβόλια για όλες τις «Ομικρον»: Πότε ξεκινούν και ποιους αφορά
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Αναλυτικός οδηγός για τον «αγώνα των Θεών» – Οι οδηγοί και οι διαδρομές