Ετσι, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα αίτια και να ακολουθήσουμε τις αντίστοιχες διατροφικές οδηγίες, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα.
Κατακράτηση υγρών: Πολλά σύνδρομα, όπως εκείνο του υποθυρεοειδισμού, αυξάνουν την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα να κατακρατούνται υγρά και να εμφανίζεται πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. κάτω από τα μάτια, αστράγαλοι, δάχτυλα χεριών).
Συνεπώς, για να αντιμετωπίσετε τα οιδήματα/πρηξίματα είναι σημαντικό να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού και να αποφεύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε αυτά (π.χ. τσιπς, κονσέρβες, λευκό ψωμί, παχιά τυριά). Αντίθετα, αυξήστε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, βερίκοκα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό, όσπρια).
Συγκεκριμένα, συστήνεται:
Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast food, μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
Προσεκτική έως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανητά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αβγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς, τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές, όπως ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη, που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης. Οταν, λοιπόν, η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Οταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και τους μυς αρχικά και μετά μετατρέπεται σε λίπος στον λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα, η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό με τη μορφή λίπους και, έτσι, έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
Αφθονη χρήση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό.
Πίνουμε άφθονο νερό: Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού. Το σώμα προσπαθεί πάντα να επιτύχει μια υγιή ισορροπία, επομένως, εάν είμαστε αφυδατωμένοι, ο οργανισμός τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό. Αλλες έρευνες δείχνουν ότι η καλή ενυδάτωση είναι, επίσης, σημαντική για την απώλειας λίπους. Το χρώμα των ούρων είναι σημαντικός δείκτης για να αξιολογήσουμε την ενυδάτωση. Θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο ή αρκετά διαυγές, που είναι μια καλή ένδειξη ότι είμαστε καλά ενυδατωμένοι.
Συνιστώνται τροφές πλούσιες σε κάλιο, καθώς το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου και στην αύξηση της διούρησης, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νερού. Βασικές πηγές καλίου είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ντομάτες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυξημένη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Αυτά περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, ροφήματα κρόκου Κοζάνης) συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.
Επίσης, η κατανάλωση των μυρωδικών και βοτάνων μειώνει την κατακράτηση: Μαϊντανός, μάραθος, τσουκνίδα, πικραλίδα, χαμομήλι.
Πάρτε περισσότερη βιταμίνη Β6: Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του ανοσοποιητικού.
Ρυθμίζει, επίσης, την ισορροπία υγρών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.
Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τη συσσώρευση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS).
Μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης τρώγοντας τρόφιμα, όπως μπανάνες, πατάτες, ρεβίθια, καρύδια και τόνο.
Τέλος, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας, μιας και βελτιώνει τη λεμφική και τη φλεβική παροχέτευση των ιστών, καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και την απομάκρυνση του τοπικού λίπους, όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτές οι ελληνικές σειρές ταξιδεύουν στο εξωτερικό
Master Chef: Πέθανε παρουσιαστής του μαγειρικού προγράμματος της Αυστραλίας