Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι περίπου οι μισοί από τους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ταξινομηθούν ως παχύσαρκοι μέχρι το έτος 2030.
Οι κλινικοί γιατροί έχουν αναφέρει ότι τα άτομα με παχυσαρκία συχνά φαίνεται να έχουν διαφορετικές πορείες ασθένειας -από λοιμώξεις και αλλεργίες έως καρκίνο- και ανταποκρίνονται διαφορετικά σε ορισμένες θεραπείες.
Παχυσαρκία και ανοσοποιητική λειτουργίαΕνα άτομο που πάσχει από παχυσαρκία, ακόμα και αν τρέφεται υγιεινά και ασκείται, εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο της μειωμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η ίδια η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι βλάπτει την ανοσία. Μερικά από αυτά τα συγκεκριμένα ευρήματα περιλαμβάνουν, κυρίως, την ανεπαρκή παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως είναι:· Η μειωμένη παραγωγή κυτοκινών και μακροφάγων. · Η αλλαγή της λειτουργίας των μονοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.· Μειωμένη απόκριση στη διέγερση αντιγόνου/μιτογόνου.Τώρα, μπορεί να λέμε στον εαυτό μας: «Τι σημαίνουν όλα αυτά;». Το συμπέρασμα είναι ότι μελέτες έχουν δείξει μειωμένη ανοσολογική απόκριση σε ζώα και ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από παχυσαρκία, που οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους μόλυνσης. Η ακριβής αιτία αυτών των ευρημάτων δεν είναι γνωστή. Η παχυσαρκία είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη ασθένεια και πολλές διεργασίες και οδοί αλλοιώνονται, οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα.Συνολικά, φαίνεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.
Η ακριβής αιτία τού πώς η παχυσαρκία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι άγνωστη. Μια θεωρία είναι το είδος του λίπους που έχουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στο σώμα μας. Ο λευκός λιπώδης ιστός (white adipose tissue-WAT) βρίσκεται συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το WAT έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των φλεγμονωδών διεργασιών. Οταν το σώμα έχει περίσσεια λευκού λίπους, η χρόνια φλεγμονή δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Γιατί τα άτομα με παχυσαρκία κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19: Σε συνθήκες παχυσαρκίας, το σώμα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση αυξημένης φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες κυκλοφορούν σε όλο τον οργανισμό και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μεταβάλλεται. Η παχυσαρκία και το αυξημένο κοιλιακό λίπος μειώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων, που αποτελούν το κατεξοχήν όργανο που επηρεάζεται από την Covid-19.
Επιπλέον, η βιολογία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει μειωμένη ανοσία, χρόνια φλεγμονή και αίμα που είναι επιρρεπές σε θρόμβους, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της Covid-19.
Πώς να επαναφέρουμε το ανοσοποιητικό σύστημα: Σύμφωνα με τους ερευνητές, λύση φαίνεται να βρίσκεται στη μείωση του σωματικού και ιδιαίτερα του σπλαχνικού λίπους, η οποία μειώνει τη φλεγμονή.
Ειδικότερα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκους ασθενείς που έχασαν βάρος με περιορισμό των θερμίδων και βαριατρική χειρουργική επέμβαση, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, που σημαίνει λιγότερη φλεγμονή. Αυτή η βελτίωση συνέβη πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, γεγονός που δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη: Αρκεί και μόνο η μείωση της λιπώδους μάζας και συγκεκριμένα του σπλαχνικού λίπους.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να διατηρούμε φυσιολογικά ποσοστά λίπους, που για τους άντρες σημαίνει να μην ξεπερνούν το 20% και οι γυναίκες το 28%. Ετσι, η συμβουλευτική διατροφή και η λιπομέτρηση με αξιόπιστα όργανα από πτυχιούχους διατροφολόγους μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καφές, τσάι ή σοκολάτα; Τα κατάλληλα ροφήματα για αδυνάτισμα μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων
Διατροφή και ανοσολογική λειτουργία
Ολοι έχουμε ακούσει: «Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτό είναι στην πραγματικότητα αλήθεια.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά) και αρκετή πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, καθώς και οι βιταμίνες C, A, E, B-6 και το φυλλικό οξύ, έχουν σημαντικούς ρόλους στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Η διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη θερμίδων, ζάχαρης και λίπους μάς κάνει πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα ή μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη, η οποία σχετίζεται με υπερπαραγωγή ενεργών ριζών οξυγόνου σε σύγκριση με την ικανότητα του σώματος να αποτοξινώνει τα κύτταρα. Αυτός ο τύπος βλάβης από το οξυγόνο αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Ενδεικτικές διατροφικές οδηγίες για καταπολέμηση παχυσαρκίας και ενίσχυση ανοσοποιητικού:
- Μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, όπως είναι τα γλυκά, τα ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη, σφολιάτες, πρόχειρο φαγητό τύπου fast food.
- Καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
- Αυξημένη κατανάλωση υγρών, 1½ λίτρο καθημερινά. Στα υγρά συμπεριλαμβάνονται νερό, χυμοί, γάλα, καφές, αφεψήματα.
- Συστηματική φυσική δραστηριότητα 30 λεπτά καθημερινά.
Ειδήσεις σήμερα
Αριστοτέλης Ωνάσης – Σοκαριστική αλήθεια: Γιατί δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του γιου του
Την έπιασε από τα μαλλιά στο Ποσειδώνιο – Ο άγνωστος καυγάς της Καίτης Γαρμπή με την Δέσποινα Βανδή
Καλλιστεία 2022: Πρώην παίκτρια του «Big Brother» αναδείχθηκε Σταρ Ελλάς