Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και με τον καφέ η το κρασί, η επιστημονική κοινότητα τείνει να εκφράζει πολλές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την διατροφική αξία των αυγών.
Πέρσι, για παράδειγμα, μια έρευνα του Χάρβαρντ, βασισμένη σε 215.000 ενήλικες που έτρωγαν 1 αυγό την ημέρα, υποστήριζε πως τα αυγά, αν μη τι άλλο, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και συναφών παθήσεων του κυκλοφορικού.
Φέτος, μια νέα έρευνα, βασισμένη σε 500.000 ανθρώπους, υποστήριξε το αντίθετο: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα, λέει, κινδυνεύουν από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου- εκτός των καρδιοπαθειών- και του καρκίνου.
Το ρίσκο αυτό μάλιστα φαίνεται πως αυξάνεται κατά 7% με την κατανάλωση επιπλέον μισού αυγού ανά ημέρα.
Σχετικά με τα ευρήματα της δεύτερης έρευνας, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί.
Πολλοί τα βρίσκουν προβληματικά, καθώς τα υποκείμενα της μελέτης ερωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωσή τους των αυγών μόνο μια φορά, κατά την έναρξη της έρευνας, χωρίς να εξετάζονται πολύπλευρα οι διατροφικές τους συνήθειες σε βάθος χρόνου.
«Το να κατηγορούνται μόνο τα αυγά για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας είναι μια πολύ απλουστευτική προσέγγιση όσον αφορά τη διαιτολογία και την πρόληψη ασθενειών», λέει η Άντα Γκαρσία, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Τα αυγά είναι ένα προϊόν που εδώ και χρόνια προωθείται ως μια υγιεινή πηγή πρωτεϊνών και άλλων πολύτιμων διατροφικών στοιχείων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών, παιδιών και ενηλίκων, ιδιαίτερα όσων ακολουθούν δίαιτες που απαιτούν περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων.
Ένα αυγό, για μόνο 75 θερμίδες, μας παρέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια ακόρεστου λίπους και 1,6 κορεσμένου, μαζί με σίδηρο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Από την άλλη, ο κρόκος του αυγού περιέχει την διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα των 185 μιλιγκράμ χοληστερόλης, μιας ουσίας που βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει ορμόνες, βιταμίνη D, ενώσεις που βοηθούν στην πέψη- και η οποία, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στένωσης των αγγείων και κατ’ επέκταση καρδιακά προβλήματα.
Η χοληστερόλη παίζει στην υγεία μας ένα ρόλο που είναι σύνθετος και μελετάται εδώ και χρόνια: Για πολύ καιρό, συστηνόταν η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ χοληστερόλης από τους υγιείς ενήλικες, ενώ τώρα προτείνεται η περιορισμένη καθημερινή της κατανάλωση, μέσω του περιορισμού της πρόσληψης ακόρεστων λιπαρών σε ποσοστά μικρότερα του 10% ημερησίως.
Το κλειδί στο τι πρέπει να κάνουμε με τα αυγά, συγκεκριμένα, βρίσκεται στο να καταλάβουμε πως συνεισφέρει κάθε τρόφιμο συνολικά στην υγεία μας και στο τι έρχεται να αντικαταστήσει.
Τα ψάρια, για παράδειγμα, μας παρέχουν χοληστερόλη αλλά και τα εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα.
Παράλληλα, τα κορεσμένα λίπη από το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα λιπαρά κρέατα μας παρέχουν πολύ περισσότερες λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας από ό,τι τα αυγά.
Εν τέλει, λοιπόν, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι τα αυγά εντάσσονται σε μια «γκρίζα» ζώνη:
«Αν κάποιος αντί για αυγά τρώει ντόνατς, άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη ή κορεσμένα λίπη, καλύτερα να τρώει αυγά», λέει ο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του Χάρβαρντ, δρ, Γουώλτερ Γουίλετ.
«Αλλά για κάποιον που θέλει πραγματικά να έχει άριστη υγεία, το να εστιάσει σε φυτικές πρωτεΐνες όπως η βρώμη και οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλύτερο».
Το συμπέρασμα; Όπως ισχύει και με πολλά άλλα πράγματα, το «μέτρον άριστον» ισχύει και στα αυγά.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός και μάσκες: Ποιες να αγοράζουμε και πώς πρέπει να τις φοράμε
Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα – Ποιοι δεν μπορούν να τα έχουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr