Η απομάκρυνση από το μεσογειακό τρόπο διατροφής, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών και αλμυρών τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά δυστυχώς είναι πλούσια σε νάτριο, του οποίου όταν αυξάνεται η συγκέντρωση στον οργανισμό, οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Μέρος της πλεονάζουσας ποσότητας υγρών συγκεντρώνεται στα κάτω βλέφαρα, με άμεσο αποτέλεσμα το πρήξιμο που δημιουργείται, να δίνει την εντύπωση σκιών κάτω από τα μάτια. Επιπλέον σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως στην περίπτωση της αναιμίας ή κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας ή σε άλλες παθολογικές καταστάσεις (αιμορροΐδες, πρωκτικός πολύποδας, έλκος, καρκίνος στομάχου, καρκίνος παχέως εντέρου), μειώνεται η οξυγόνωση και των κυττάρων της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια με άμεση εκδήλωση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
Τροφές & συνήθειες που μειώνουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια:
Αυξημένη πρόσληψη νερού
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, συκώτι, μαϊντανός, σαρδέλες, φακές, σπανάκι
Αποφυγή τροφών πλούσιων σε αλάτι: καπνιστά κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον, τουρσί, κέτσαπ, μουστάρδα, σάλτσες, πατατάκια, ποπ-κορν
Τροφές πλούσιες σε κάλιο & μαγνήσιο: μπανάνες, πατάτες, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια
Φρούτα & λαχανικά με φυσική διουρητική δράση & υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: καρπούζι, αγγούρι, φράουλες, σέλινο, μαϊντανός, δυόσμος.
Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
*Aπό τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνική Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr