- Σκόρδο
Ερευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων (μικρο- και μακρο-αγγειοπάθειες) που προκαλεί ο διαβήτης, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια.
- Αλόη
Μελέτες κατέδειξαν ότι η χρήση της αλόης ως συμπλήρωμα διατροφής μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Ο ισχυρισμός αποδείχτηκε και πειραματικά, όταν σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών μειώθηκαν κατά 45%.
- Μαντζουράνα
Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών, μια διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών για τις οποίες ευθύνεται ο διαβήτης: το διαβητικό πόδι, αλλά και τις μικρο- και μακρο-αγγειοπάθειες που σχετίζονται με τη θνησιμότητα των ασθενών.
- Κανέλα
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Η ιδιότητα αυτή της κανέλας οφείλεται σε μια κατηγορία ουσιών, των πολυφαινολών, που έχουν την ιδιότητα να «μιμούνται» τη δράση της ινσουλίνης, κάτι που είναι απολύτως επιθυμητό σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες, χωρίς υπερβολές, γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε φαρμακευτικής αγωγής.
- Βρόμη
Η βρόμη θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά, κάτι που οφείλεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι βρόμης αποδίδει στον οργανισμό 8 γραμμάρια φυτικών ινών, με επακόλουθο αποτέλεσμα την ικανοποιητική καύση των υδατανθράκων που καταναλώνουν οι ασθενείς με διαβήτη, αλλά και τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μιας κατάστασης που μπορεί να επιδεινώσει την πορεία του διαβήτη γενικότερα.
- Καρότο
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα φυσικά ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό «καίγονται» πολύ γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό. Η θεωρία αυτή εγκαταλείφθηκε, γιατί σήμερα είναι γνωστό ότι το γλυκαιμικό φορτίο του καρότου είναι χαμηλό και επομένως η κατανάλωσή του δεν σχετίζεται με αύξηση του σακχάρου.
- Λάχανο
Από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο αποτελεί τη ναυαρχίδα στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που έγινε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal απέδειξε ότι η κατανάλωση 1 και 1/2 μερίδας λάχανου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Αυτή η ιδιότητα του λάχανου αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές του ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.
- Μήλο
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, αναστέλλονται ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση, με αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής ποσότητας γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος να εκκρίνουν περισσότερη ινσουλίνη έτσι ώστε να εγκατασταθεί η ευγλυκαιμία που απαιτεί ο διαβήτης.
- Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) που μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και να υποβοηθήσουν τη δράση της ινσουλίνης στην εγκατάσταση της ευγλυκαιμίας.
- Τζίνσενγκ
Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της απελευθέρωσης της ινσουλίνης από το πάγκρεας, αλλά και η παράλληλη αύξηση του αριθμού των υποδοχέων της ινσουλίνης στα κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους ασθενείς που ενδιαφέρονται να καταναλώσουν τα παραπάνω τρόφιμα πως τα φυτά αυτά ΔΕΝ υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του διαβήτη τους και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν θεραπεία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή που εμπεριέχει και τα φυτά αυτά, η στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, η τακτική άσκηση και η καλή ψυχολογία είναι η λύση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη.