Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι μέσω του νόμου για τους λιγνίτες και την πρόβλεψη που δίνει δυνατότητα πρόσληψης από την Επιχείρηση δεύτερου ανεξάρτητου εκτιμητή μετά το πέρας της διαδικασίας, ανοίγει παράθυρο ώστε να γίνουν αποδεκτές προσφορές που ενδεχομένως να βρίσκονται εκτός του εύρους της πρώτης αποτίμησης.
Τα κακώς κείμενα ωστόσο δεν εντοπίζονται μόνο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε εκ νέου η Ν.Δ. κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κίνδυνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι λάθος χειρισμοί που έχει κάνει την τελευταία τριετία η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει την Επιχείρηση σε πλήρη απαξίωση.
Εικόνα διάλυσης
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο ζημιώνει τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει το μέλλον της ίδιας της εταιρίας και των υπαλλήλων της.
Οπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, που δεν αφορά μόνο στο ότι η μετοχή της έχει πέσει κατά 63,3% από τον Ιανουάριο του 2015. Υπάρχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης απλήρωτων λογαριασμών. «Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις», αναφέρει.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την αναγκαιότητα να κατατεθεί στη Βουλή η μελέτη της McKinsey για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά «θα πρέπει να γίνει εθελουσία 2.000 ατόμων και να αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος».
Συστημική απειλή
Με τη σειρά του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι ΔΕΗ, μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την ελληνική οικονομία.
Οπως εξήγησε, υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της λειτουργικής κερδοφορίας, διευκρινίζοντας ότι το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (προ φόρων, αποσβέσεων, προβλέψεων επισφαλειών και προ ΥΚΩ) από 1.453 εκατ. ευρώ το 2014 έφτασε στα 550 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ η McKinsey για το 2022 προβλέπει μόλις 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι δαπάνες, δεν επαρκεί ούτε για το ⅓ του μισθοδοτικού κόστους.
Ο λογαριασμός…
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η ζημιά της κυβέρνησης στη ΔΕΗ είναι μετρήσιμη και φτάνει τα 4,1 δισ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναλυτικότερα:
- 1 – 1,2 δισ. ευρώ έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- 300 – 500 εκατ. ευρώ κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με αξία 1,2 δισ. ευρώ από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκατ. ευρώ, ενώ θα πληρώσει 300 εκατ. σε φόρους.
- 1,5 – 2 δισ. ευρώ κόστισε η ακύρωση της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ».
- 325 εκατ. ευρώ κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017.
- 92 εκατ. ευρώ κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Ερώτημα από 51
Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, 51 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας μεταξύ άλλων να κατατεθεί η έκθεση της McKinsey προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, στην ερώτηση ζητούνται διευκρινίσεις και για τα ΕΛΤΑ που χρωστούν 50 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθούν σταδιακά σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.
Τέλος, σοβαρά ερωτήματα επίσης προκύπτουν, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, και για τη λειτουργία της ΡΑΕ, η οποία, αφού το 2016 έδωσε άδεια προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στα ΕΛΤΑ, «όφειλε να ελέγχει σε ετήσια τουλάχιστον βάση την οικονομική κατάστασή τους και να αντιληφθεί εγκαίρως τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ».
Απάντηση ΥΠΕΝ
Αμεση ήταν και η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη Νέα Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης μίλησε για «καταστροφολογία και εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών παιχνιδιών με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα».
Μαρίνα Ξυπνητού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]