Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Βλέποντας ο πρωθυπουργός στις δημοσκοπήσεις τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί προβάδισμα άνω των 15 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να επικρατεί κατά κράτος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ερώτημα ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική ή την πανδημία, ο πειρασμός να κάνεις «ζημιά» με αλλαγές είναι μεγάλος.
Γιατί να αλλάξει ο Σταϊκούρας όταν μπροστά του έχει να υλοποιήσει έναν δύσκολο Προϋπολογισμό και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να βρει μία φόρμουλα συνεννόησης με τους θεσμούς ή πώς θα μπορούσε να αιτιολογηθεί μία μετακίνηση του Δένδια όταν έχει αναπτύξει σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και στον ορίζοντα υπάρχει η πιθανή έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία;
Για το λόγο αυτό, στα κορυφαία υπουργεία δεν υπήρξαν μεταβολές, οι μοναδικοί υπουργοί που αποχώρησαν ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ωστόσο πιστώνεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χαρτοφυλάκιό του, και ο Γιάννης Βρούτσης, που επιστρέφει στο πόστο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Ν.Δ.
Οι μετακινήσεις υπουργών έδωσαν το στίγμα ότι πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς δράσης ενώ οι προσθήκες υφυπουργών αποτελούν ένα στοίχημα του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές της Ν.Δ. σε νέα καθήκοντα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οπως σημειώναμε και χθες βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι να ετοιμάσει το σχέδιο για την Ελλάδα μετά την πανδημία. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, πώς δηλαδή θα πετύχει γρήγορα τους ρυθμούς ανάκαμψης που απαιτούνται ύστερα από τη βαθιά ύφεση του 2020. Προϋπόθεση, βέβαια, για κάθε σχεδιασμό είναι να εφαρμοσθεί χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα εμβολιασμού και κυρίως να μη χτυπηθεί η χώρα από το τρίτο κύμα της πανδημίας, που ήδη σαρώνει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών, ο ανασχηματισμός δεν δίνει σήμα για πρόωρες κάλπες, εκτός εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι η υπουργοποίηση 11 βουλευτών σηματοδοτεί και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ολα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, βούληση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία προσδοκώντας σημαντική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Εάν θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά, δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να βιαστεί για κάλπες όταν η κοινωνία απαιτεί πολιτική σταθερότητα και υπάρχει μεγάλη κόπωση σε όλα τα επίπεδα.
ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης οδηγούνται σε αυστηρότερα μέτρα για να αναχαιτίσουν τον κορονοϊό και αυτό δείχνει τις δυσκολίες που αναμένεται να περάσουμε και εμείς τις επόμενες εβδομάδες, όταν ο χειμώνας θα είναι πιο σφοδρός. Η Βρετανία ανακοίνωσε επέκταση του lockdown, το Βερολίνο οδηγείται σε αντίστοιχες αποφάσεις για καραντίνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ και στην Ιταλία εξετάζουν όλα τα σενάρια προκειμένου να περιορίσουν την κινητικότητα. Σημειώνονται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των Ευρωπαίων, δεν πρέπει να γίνει διπλό λάθος με γρήγορο «άνοιγμα» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που θα φέρει ακόμη πιο ισχυρό κλείσιμο της αγοράς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση