Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
Είναι ένας ιός, που, όπως όλοι οι ιοί, είναι αόρατος με το μάτι. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η Κίνα ενημερώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι φονικός ιός εξαπλώνεται ταχέως στην επικράτειά της. Την προηγούμενη ημέρα (30/12) ο 32 ετών Λι Ουένλιανγκ (Wenliang), οφθαλμίατρος στο κεντρικό νοσοκομείο της Wuhan, ενημερώνει με επείγον σήμα ότι εμφανίστηκαν ύποπτα βαρέα περιστατικά πνευμονίας, που πιθανόν να προέρχονται από ιό SARS. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει για διασπορά ψευδών πληροφοριών… Ομως την επόμενη ημέρα η Κίνα ενημερώνει τον ΠΟΥ…
Ο Ουένλιανγκ απεβίωσε από τον κορονοϊό στις 7 Φεβρουαρίου του 2020. Αφησε σύζυγο και δύο παιδιά, το ένα ήταν ακόμη στην κοιλιά. Αργότερα η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του γιατρού, που ήταν η αιτία να κινητοποιηθεί ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος παγκοσμίως… Η επιστημονική κοινότητα στην αρχή έδρασε με ρυθμούς κανονικούς, όχι συναγερμού. Παραδόξως δεν αντελήφθη το μέγεθος του κινδύνου. Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 το BBC NEWS πληροφορεί την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι σύμφωνα με δελτίο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις 6/2/2020 είχαν επισημανθεί παγκοσμίως 228 κρούσματα, από τα οποία 29 σε όλη την Ευρώπη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Πλην Κίνας, δεν ήταν κανένας θάνατος καταγεγραμμένος. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τα κρούσματα παγκοσμίως ανήρχοντο σε 82,6 εκατομμύρια και οι θάνατοι άνω του 1.800.000. Σε ρεπορτάζ των Στεφάν Φουκάρ και Κλοέ Χεκετσβάιλερ («Le Monde» 23/12/2020, σελ. 25) αναφέρεται ότι στις 9 Νοεμβρίου 2015 το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Wuhan σε άρθρο του στο περιοδικό «Nature Medicine» αναφέρεται σε βαριές πνευμονίες και για πρώτη φορά σημειώνεται ότι μπορεί να προέρχονται από «γκουανό» νυχτερίδων (σημ. τα «γκουανό» είναι αποσυντεθειμένα περιττώματά τους, που βρίσκονται κυρίως σε στοές ορυχείων και χρησιμοποιούνται για λιπάσματα, λόγω των αμμωνιούχων και φωσφορικών ουσιών που περιέχουν). Αμερικανοί επιστήμονες πρόβλεψαν τότε ότι ο συγκεκριμένος ιός «μπορεί να προκαλέσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ανθρώπινο πληθυσμό»… Εως τις 31/12/2019 το θέμα έμενε σε ακαδημαϊκό επίπεδο…
Μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων (2/2020) λίγες χώρες στην Ε.Ε. έδρασαν άμεσα και δραστικά. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα. Η Ιταλία, αντίθετα, πρώτη επλήγη βαριά και τότε οι χώρες-μέλη αντί να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της για βοήθεια, έκλεισαν τα σύνορά τους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε συγγνώμη από την Ιταλία. Στο τέλος του 2020 η στάση της Ε.Ε. έχει αλλάξει, αν και η Γερμανία πάντα προσπαθεί να είναι «πιο ίση» από τις άλλες χώρες… Ετσι τα ράπιντ τεστ και τα εμβόλια μοιράζονται με δίκαιο τρόπο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr