Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε υπολογίσει τη φοροδιαφυγή κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπει σε αλγόριθμους ή σε οικονομετρικές εξισώσεις.
Μία απλή προσθαφαίρεση έκανε για να αποκαλυφθεί το βουνό της μαύρης οικονομίας στη χώρα μας. Το 2021 δηλώσαμε εισοδήματα μικρότερα κατά 50 δισεκατομμύρια από την τελική κατανάλωση και επειδή οι καταθέσεις δεν μειώθηκαν, η διαφορά μάλλον οφείλεται στο αδήλωτο χρήμα.
Το αξιόλογο τμήμα ερευνών της Eurobank προχώρησε σε πιο συστηματική καταγραφή, αλλά το αποτέλεσμα δεν διέφερε κατά πολύ από τη «σούμα» του κ. Στουρνάρα. Κάπου στα 40 δισ. ετησίως υπολογίσθηκε το ύψος της φοροδιαφυγής, που φέρει την Ελλάδα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τη φορολογική συμμόρφωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα το 2021 μόλις το 5% προήλθε από επιχειρηματική δραστηριότητα και το 2% από αγροτική. Το 84% των εισοδημάτων δηλώθηκε από μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονός που υποδηλώνει την έκταση της φοροδιαφυγής.
Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα από 10.000 ευρώ. Δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα 800 ευρώ μηνιαίως, και με αυτό μπορούν να διαβιούν και βέβαια να εισπράττουν όλα τα επιδόματα που απευθύνονται σε όσους πραγματικά έχουν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, απαιτείται βούληση προκειμένου να περιορισθεί το βουνό της φοροδιαφυγής. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προτάξει την αντιμετώπιση του προβλήματος ως κορυφαία προτεραιότητα και θα φανεί στην πορεία πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για να μειωθεί η μαύρη οικονομία. Πάντως, η νέα παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δεν ήταν θετικό μήνυμα, είναι ένα μέτρο που ακούμε από το 2011 και το περιμένουμε πλέον για τις αρχές του 2024.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Ο έλεγχος όσων δήλωσαν κάτω από 10.000 ευρώ επίσης μπορεί να αποδώσει καρπούς εάν συνδεθεί με περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι ερευνητές της Eurobank επισημαίνουν την ανάγκη επέκτασης των ψηφιακών συναλλαγών, όπου και εκεί επεκτάθηκαν οι «πατέντες» των φοροφυγάδων με POS που δεν συνδέονται με ταμειακές μηχανές ή δεν συνοδεύονται από έκδοση αποδείξεων και την καταβολή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
Απαιτείται μεγάλη δουλειά για να αλλάξει το σημερινό μοντέλο που πριμοδοτεί τη φοροδιαφυγή των μη μισθωτών και τιμωρεί εργαζομένους και συνταξιούχους. Περιμένουμε πρωτοβουλίες και όχι άλλες παρατάσεις.
«ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ» ΑΠΟ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Προσεκτική εμφανίσθηκε χθες στο Open η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Λογικό, από τη στιγμή που έχει την αίσθηση πως μπορεί να κερδίσει την εσωκομματική κούρσα δεν ανοίγει μέτωπα, ούτε μπαίνει σε καβγάδες.
Υπερασπίσθηκε τον Τσίπρα, αν και η δήλωσή της ότι όποιος επιχειρεί να μιμηθεί έναν πολιτικό ηγέτη του μεγέθους του θα καταντούσε καρικατούρα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία έμμεση απάντηση στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πολλές φορές είχε επικριθεί ότι αντέγραφε τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι δομικό, δεν αφορά αποκλειστικά το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του.
Το κόμμα ξέμεινε από ακροατήριο, οι θέσεις του είτε ξεπεράσθηκαν από την εποχή είτε δοκιμάσθηκαν στην τετραετία 2015-2019 και απέτυχαν, ενώ ο ζωτικός χώρος του πολιτικού κέντρου έχει στραφεί στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.
Η κ. Αχτσιόγλου θα ακολουθήσει γραμμή «κατενάτσιο», ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι συνυποψήφιοί της θα βγουν στην επίθεση, για να κερδίσουν πόντους και ενδεχομένως εντυπώσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πολυαφορούν πλέον την κοινωνία.