Στην Κουμουνδούρου μπορεί ακόμη να μην κατάλαβαν τι έγινε στον Ουάσιγκτον, αλλά ο Ερντογάν έγινε κυριολεκτικά Τούρκος από την επιτυχία που είχε το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει μία Ελλάδα αποκομμένη από τον διεθνή παράγοντα, χωρίς τις ευρύτερες συνεργασίες που έχουν καταστήσει τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκυρα επιμένει να μιλά για διμερή ζητήματα, όταν η ελληνική διπλωματία έχει αναβαθμίσει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ευρωτουρκικό, βάζοντας ταυτόχρονα στο παιχνίδι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ερντογάν ακόμα περιμένει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, ενώ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της Συνόδου των G20, το μόνο που κατάφερε ήταν να παραπονεθεί για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης.
Το ίδιο έκανε και προχθές στην προκλητική ομιλία του, όπου κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για όσα είπε σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκε για τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα ίδια είχε κάνει μετά το «στραπάτσο» στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, όταν επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους προς τα ελληνικά σύνορα. Προχθές έλεγε σε Σουηδούς και Φινλανδούς να μην κάνουν τον κόπο να επισκεφθούν την Αγκυρα και χθες τους υποδέχθηκε.
Είναι σαφές ότι η Αγκυρα βλέπει ότι η χώρα μας αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και ενεργειακά. Η Αλεξανδρούπολη καθίσταται πλέον βασικός ενεργειακός κόμβος για την προώθηση του αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη περιορίζοντας το ρόλο των Στενών της Τουρκίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Παράλληλα, η Αθήνα έχει πετύχει σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία, αλλά και με τις ΗΠΑ ενισχύοντας την αποτρεπτική της δύναμη σε χρόνο- ρεκόρ.
Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός για τα F-35, ενώ είχε καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση πέντε μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιά.
Η παράδοση των F-35 ακυρώθηκε μετά την αποβολή της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ξεκίνησε τις συζητήσεις για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών με συμπαραγωγή και της ΕΑΒ.
Ο Ερντογάν έχει μπροστά του εκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοκρατορίας του κινδυνεύει να τις χάσει, εφόσον η αντιπολίτευση βρει κοινό υποψήφιο, και για αυτό θα θελήσει να ανεβάσει το θερμόμετρο συνεχίζοντας τις προκλήσεις με σκοπό να συσπειρώσει την κομματική του βάση.
Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα των προκλήσεων, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον ΣΚΑΪ, έχει συνάψει ισχυρές συμμαχίες μπορεί να συνομιλεί με όλους, ενώ αμυντικά είναι απολύτως θωρακισμένη με Ραφάλ, φρεγάτες και συμμαχία με Γαλλία. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, καθώς η τουρκική πλευρά τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει τις κάνουλες των ροών, ενώ δεν αποκλείεται να στήσει προβοκάτσιες.
Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν βρυχάται όχι γιατί αισθάνεται ισχυρός, αλλά γιατί βλέπει ότι οι ισορροπίες άλλαξαν στην περιοχή.
ΥΓ.: Οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν με τις οποίες «ένιψε τα χείρας της» για τα όσα είπε ο Ερντογάν για τον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. είναι τουλάχιστον κατάπτυστες και εξηγούν γιατί η Ελλάδα φροντίζει για τη δική της άμυνα χωρίς να περιμένει τίποτα από τις Βρυξέλλες.