ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ MARC, για τη διαχείριση των κρίσεων το 50% εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και μόνο το 27,8% τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας η διαφορά υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι 30 μονάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για την ακρίβεια, που αποτελεί ένα θέμα το οποίο απασχολεί περισσότερο τους πολίτες και είναι γνωστό ότι πλήττει τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, και πάλι η διαφορά είναι υπέρ του πρωθυπουργού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, είναι γεγονός ότι ο κόσμος περιμένει πολλά από την κυβέρνηση, καθώς ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και μόνο ένας στους τέσσερις θεωρεί πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Ομως, είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα πώς θα ήταν τα πράγματα αν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μόλις το 22% απαντά ότι θα πήγαιναν καλύτερα και το 44,2% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΒΕΒΑΙΩΣ, είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα. Οπως είναι και το, αναμφίβολα πολιτικά, πιο ενδιαφέρον στοιχείο ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης προσδοκά σε μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την εξέλιξη του σεναρίου για τις δεύτερες κάλπες που παρουσίασε η εταιρία Pulse, με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των εδρών πλέον, τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά να παραμένει δηλαδή στις οκτώ μονάδες, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΔΩ να σημειώσουμε ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο, καταλυτικός παράγοντας δεν είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία, που λαμβάνει μπόνους έως 50 έδρες, αλλά το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Με απλά λόγια, όσο αυξάνεται ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου τόσο μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι, εφόσον από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση προκύψει πεντακομματική Βουλή όπως και σήμερα, οι πιθανότητες για αυτοδυναμία είναι σημαντικά αυξημένες, όπως προκύπτει από την κατανομή των εδρών στο παραπάνω σενάριο. Συγκεκριμένα, σε αυτήν την εκδοχή, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 153 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, «κλειδί» για να κερδηθεί το στοίχημα της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές είναι η ψήφος της απλής αναλογικής. Γιατί άλλο πράγμα είναι να ξεκινάς από πιο υψηλή βάση και άλλο να έχουν πριμοδοτηθεί από τη λαϊκή ψήφο τα διάφορα μικρά κόμματα που στη συνέχεια θα εμφανίζονται ως υποψήφια για να μπουν στη Βουλή.