Τα επιτελεία των κομμάτων, και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέσα του 2020 πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε πρόωρη προσφυγή, αξιοποιώντας πλήρως το ισχυρό προβάδισμα των δημοσκοπήσεων. Αντίστοιχα προσάρμοσαν τη στρατηγική τους, από τον Σεπτέμβριο του 2020, κάθε δύο μήνες, προεξοφλούσαν την κατάρρευση του Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα, αντί να ασχοληθούν με το πώς θα διατυπώσουν πειστικές προγραμματικές θέσεις, να μαδούν τη «μαργαρίτα» των εκλογών, επιχειρώντας να ανταποκριθούν σε ανύπαρκτους εκλογικούς συναγερμούς.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα, ο πρωθυπουργός μέχρι πέρυσι θα χρησιμοποιούσε τις εκλογές για να αποδράσει (από τι, άραγε;), ενώ τώρα το αφήγημα άλλαξε, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει υποχρεωτικά την τετραετία, γιατί οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν. Στην πράξη, ο Μητσοτάκης με την εξάντληση της θητείας του προκάλεσε την εξάντληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έδειξε στους πολίτες ότι, αντί να προτάξει το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, λειτουργεί θεσμικά και αντιμετωπίζει δυσκολίες και κρίσεις στο πεδίο.
Η επιλογή αυτή, αν και υψηλού ρίσκου -ποιος δεν θα έκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν διέθετε προβάδισμα 15 και 20 μονάδων;-, τελικώς λειτούργησε υπέρ της κυβέρνησης, που συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, που είχε δεσμευθεί πολλάκις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Μπορεί το 2020 ή το 2021 η Ν.Δ. να κέρδιζε πανηγυρικά, όμως οι δυσκολίες που ακολούθησαν με την αναζωπύρωση της πανδημίας και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης θα επιβάρυναν πολλαπλασιαστικά το κόστος για μια επανεκλεγείσα κυβέρνηση.
Ο Μητσοτάκης είπε κάτι απλό: «Είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας και πιστεύω ότι η κυβέρνηση χρειάζεται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει την εικόνα της χώρας».
Αντί να ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο σε γρήγορες νικηφόρες μάχες, όπως έκανε ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2019, επένδυσε σε μία στρατηγική πολιτικής κυριαρχίας. Εάν ο Μητσοτάκης κέρδιζε, ακόμα και με μεγάλη διαφορά, τις κάλπες το 2020, ο Τσίπρας θα παρέμενε στη θέση του, γιατί θα υποστήριζε ότι η νίκη της Ν.Δ. ήταν συγκυριακή λόγω της πανδημίας. Εάν όμως ο πρωθυπουργός πετύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες εξασφαλίζοντας μία νέα τετραετία, η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι και ιδιαίτερα ασφαλής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το αθόρυβο έργο του Γιώργου Σταμάτη
Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική αναφορά σε ένα σεμνό αλλά ακούραστο στέλεχος, τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει με παρρησία κοινωνικά προβλήματα της διπλανής πόρτας, έρχεται σε επαφή με πολίτες που ζουν στο οικονομικό περιθώριο και ασκεί πολιτικές ενσωμάτωσης με σκοπό τον περιορισμό των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Οπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, με βάση το έργο του Γιώργου Σταμάτη, είναι υποχρέωση οποιουδήποτε κυβερνά να ακούει, να ερευνά, να μαθαίνει και να λύνει προβλήματα, ειδικά αυτών που δεν έχουν φωνή να ακουστούν.
Η απουσία της Ελλάδας από το Μουντιάλ
Μεγάλος νικητής μέχρι τώρα στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι το ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση έχει προσφέρει μαγικές στιγμές και απίστευτες εκπλήξεις καλύπτοντας τις γκρίνιες και τα παράπονα που συνοδεύουν κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός πριν από την έναρξή του. Στους 16 καλύτερους του τουρνουά εκπροσωπήθηκαν για πρώτη ίσως φορά ομάδες από όλες τις γεωγραφικές ηπείρους του κόσμου, κι αυτό δείχνει την αναβάθμιση του αθλήματος όχι μόνο σε Ασία και Αφρική, αλλά και σε Βόρεια Αμερική. Από το Μουντιάλ αισθητή για εμάς η απουσία της Ελλάδας, που δεν κατάφερε να προκριθεί, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει εκπροσώπηση ούτε σε επίπεδο διαιτησίας. Τα «αφεντικά» του ελληνικού ποδοσφαίρου αναλώνονται στην αλληλοεξόντωσή τους και όχι στην πραγματική βελτίωση των ομάδων, σαν να μην συνέβη ποτέ το «θαύμα» του 2004, που έδειξε το δρόμο για την ουσιαστική πρόοδο του αθλήματος.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχθηκε ο 16χρονος που εμβόλισε περιπολικό – Δεν πλήρωσε τη βενζίνη