Προχθές, ο δολοφόνος του Αξαρλιάν, του Παύλου Μπακογιάννη και άλλων θυμάτων της «17Ν» αρθρογραφούσε για την εξωτερική πολιτική με περισπούδαστο ύφος, ενώ πριν από 1,5 χρόνο γίνονταν διαδηλώσεις εν μέσω κορονοϊού για να μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή. Το πανό στην κορυφή των διαδηλώσεων ανατριχιαστικό: «Είμαστε όλοι 17Ν».
Το «Ως εδώ» με την τρομοκρατία, που φώναξαν πρώτοι οι συγγενείς των θυμάτων και ενστερνίζεται κάθε δημοκράτης πολίτης, δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και ζητούμενο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί οι κουκουλοφόροι που πυρπόλησαν τη Μαρφίν προκαλώντας το θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας και του αγέννητου εμβρύου της άτυχης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Παράλληλα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης, με πιο πρόσφατο το χτύπημα κατά του ραδιοφωνικού σταθμού Real Fm, όπου κινδύνεψε να καεί ζωντανή ηχολήπτρια, δυστυχώς συνεχίζονται. Η δημοκρατία μας πρέπει να αντισταθεί με τον μοναδικό μηχανισμό που διαθέτει απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πράξεις, τη Δικαιοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να παραμένει ατιμώρητος σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία όταν «γνωστοί άγνωστοι» τρομοκρατούν και σκορπίζουν βία ή και θάνατο.
Δεν ξεχνάμε κανένα από τα θύματα της τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των αιματηρών υποθέσεων. Η μαρμάρινη τιμητική πλάκα που τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο της Μαρφίν, σε μία συγκινητική εκδήλωση τον Μάρτιο του 2020, αναγράφει τα ονόματα των νεκρών και αναφέρει ότι έπεσαν «θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός». Η πλακέτα αυτή έχει βανδαλισθεί ή καταστραφεί τρεις φορές από τότε, η τυφλή βία διατηρεί ακόμη εστίες.
Οι όροι του Μενέντεζ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ιστοσελίδα Hellas Journal ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Ο Μενέντεζ, που έχει υποστηρίξει σθεναρά τα ελληνικά δίκαια εντός και εκτός Κογκρέσου, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ πουλούν στρατιωτικό εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους». Στο πλαίσιο αυτό, ο γερουσιαστής σημείωσε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, διατυπώνοντας μία σειρά όρων προκειμένου να γίνουν συζητήσεις για τη διάθεση ή αναβάθμιση στρατιωτικού εξοπλισμού. Μεταξύ των όρων περιλαμβάνονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, το ζήτημα των ρωσικών συστημάτων S-400 και των σχέσεων της Τουρκίας με τη Μόσχα, αλλά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων. Οι όροι του Μενέντεζ βάζουν δύσκολα σε όσους στην Ουάσιγκτον τάσσονται υπέρ της πώλησης μαχητικών στην Τουρκία.