Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του σε γερμανικό Μέσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Μεταναστευτικό λέγοντας πως πλέον η Μεγαλόνησος βρίσκεται στα όριά της.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες φτάνουν σχεδόν καθημερινά Σύροι από τον Λίβανο στην Κύπρο, οι οποίοι στην πλειονότητά τους παραμένουν στο νησί. Αυτή τη στιγμή, το 7% του πληθυσμού της Κύπρου είναι μετανάστες, με διαρκώς αυξανόμενη τάση.
Είναι σαφές ότι, μετά την Κύπρο, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα αναζητήσουν άλλη διέξοδο, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Ηδη υπάρχει αύξηση των ροών από Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Κρήτη, σε αντίθεση με τον Εβρο, όπου οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών έχουν περιορισθεί σημαντικά.
Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί από μία μόνο χώρα, η Κύπρος δηλώνει πια πως δεν μπορεί να δεχθεί στα εδάφη της άλλους μετανάστες και διακόπτει την εξέταση νέων αιτήσεων ασύλου. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, τα «πακέτα βοήθειας» δεν αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν τους τελικούς προορισμούς των μεταναστευτικών ροών της Μεσογείου.
Το Μεταναστευτικό έπρεπε να κυριαρχεί στην ατζέντα των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς επηρεάζει καθοριστικά την κοινωνική και οικονομική ζωή, όμως μάλλον περνάει σε δεύτερο πλάνο.
Ούτε σύλλογος απόρων κορασίδων…
Ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε την ηγεσία της Ευρώπης να ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα και όχι διαδικαστικά και να αναλάβει ρόλο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τη βοήθεια προς τον Λίβανο.
Υπάρχει συνεργασία της Κύπρου σε διμερές επίπεδο με τον Λίβανο ώστε να σταματήσουν οι ροές, ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξετασθεί το γεγονός ότι συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας σήμερα είναι de facto ασφαλείς, όπου μπορούν να παραμένουν οι μετανάστες.
Στην Κύπρο, το 7% του πληθυσμού είναι μετανάστες, στην Ελλάδα δεν πρέπει να απέχουμε πολύ από αυτό το ποσοστό, για αυτό απαιτείται κοινή δράση των χωρών του Νότου, ιδίως όταν ο Βορράς δεν δέχεται πλέον νέα κύματα προσφύγων, ακόμα κι αν έχουν άσυλο.
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που εγκρίθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, θέτει ένα πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει μόνο νόμιμη μετανάστευση και όχι πολιτική ανοιχτών συνόρων. Στην πράξη, όμως, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, οι συμβιβαστικές λύσεις της Κομισιόν να συνοδευθούν και από θέσεις «έξω από το κουτί», ώστε να περιορισθούν οι ροές.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, έχει επισημάνει πολλές φορές ότι όσοι έρχονται παρανόμως στη χώρα μας θα απελαύνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εξέταση της αίτησης ασύλου. Το μέτρο έχει αποθαρρύνει τους διακινητές, που προτιμούν Κύπρο και Ιταλία, όμως δεν είναι απίθανο να υπάρξει εκτίναξη του αριθμού των μεταναστών που θα έρχονται στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.
Το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και απαιτείται αξιολόγηση όλων των δεδομένων σε καθημερινή βάση, ταυτόχρονα με την πίεση προς την Ευρώπη για λύσεις που αφενός θα βοηθούν τις χώρες υποδοχής και αφετέρου θα αποθαρρύνουν τους διακινητές να στέλνουν «κύματα» ταλαίπωρων ανθρώπων στη Νότια Μεσόγειο.