Περιγραφές για τις «μαύρες σακούλες» οι οποίες περιείχαν απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία συγγενείς καλούνταν να αναγνωρίσουν. Περιγραφές για δραματικές προσπάθειες διάσωσης. Περιγραφές για τον τρόμο που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, η οποία κατάπινε στο διάβα της ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, δάση και «παιδικά παιχνιδάκια στον κήπο», με τα οποία έπαιζαν κοριτσάκια που μέχρι πριν από λίγες ώρες ζούσαν…
Η οργή των συγγενών και των εγκαυματιών, ανακατεμένη με συγκίνηση και πόνο μετατρέπεται σε έκκληση προς την έδρα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Καθώς μέσα από όλο αυτό το δράμα που αναβιώνει στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αναδύονται πιο ξεκάθαρες από ποτέ οι πολιτικές -και όχι μόνο- ευθύνες για την τραγωδία, που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όλη τη χώρα. Απελπισμένοι άνθρωποι τηλεφωνούσαν σε υπηρεσιακά τηλέφωνα που δεν σηκώθηκαν ποτέ. Κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες αμήχανες και ανίκανες να δώσουν οδηγίες. Λανθασμένες επιλογές ενός διαλυμένου και ανύπαρκτου κράτους να πάρει σωστές αποφάσεις, με κορυφαίο το κλείσιμο δρόμων που έσπρωξε τον πανικόβλητο κόσμο μέσα στη φωτιά. Λάθη, τραγικά λάθη περιγράφονται από τους μάρτυρες. Κι ασφαλώς αυτή η δίκη που θα διαρκέσει αρκετό διάστημα, ελπίζουμε όλοι πως θα είναι μια δίκη που θα αποδώσει ευθύνες.
Ομως μένει σε εκκρεμότητα και μια άλλη «παραγεγραμμένη δίκη», που δεν θα γίνει ποτέ σε δικαστική αίθουσα, αλλά θα διεξάγεται κάθε φορά στο νου και στη συνείδηση ανθρώπων. Κάθε φορά που με κάποια αφορμή, θα συζητείται το Μάτι: Το πολιτικό θέατρο που παίχτηκε εκείνο το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής με πρωταγωνιστές τον Αλ Τσίπρα και τους υπουργούς του και η δόλια συνέντευξη που στήθηκε την επόμενη μέρα, με τις «δορυφορικές φωτογραφίες» του Ν. Παππά που «αποδείκνυαν» σχέδιο εμπρησμού. Θέατρο και υποκρισία πάνω στα πτώματα που κάπνιζαν ακόμα. Ηδη από τις 19.30 τουλάχιστον ήξεραν ότι υπάρχουν νεκροί. Είχε ενημερωθεί και ο Π. Πολάκης από το ΚΕΕΛΠΝΟ που του ζητούσαν σακούλες για νεκρούς. Το ήξεραν πυροσβέστες και αστυνομικοί, άρα το ήξερε και ο Ν. Τόσκας. Ο οποίος λίγες μέρες μετά είχε το θράσος να πει ότι δεν βρήκε τίποτα που να μην έγινε σωστά…
Ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν κατηγορήθηκαν κυρίως για την ανικανότητα τους, την ανοργανωσιά του κράτους τους και την άγνοια της χρήσης του 112. Κατηγορήθηκαν και θα κατηγορούνται γιατί προσπάθησαν να παραπλανήσουν πονεμένους ανθρώπους και μια αποσβολωμένη κοινωνία. Κατηγορήθηκαν γιατί υποκρίθηκαν. Γιατί για ακόμα μια φορά είπαν ψέματα. Γιατί νόμισαν ότι με την απόκρυψη του μεγέθους της τραγωδίας και με τα fake δορυφορικά «στοιχεία» θα εξαπατήσουν τη χώρα. Το «και να σας δώσω δύο χιλιάρικα θα τα φάτε» ή το κούνημα του δακτύλου από τον τότε συγκυβερνήτη Π. Καμμένο στον τόπο της τραγωδίας προς τους καταπατητές που ήταν οι «υπεύθυνοι», μαζί με την αμέριμνη κοτεράδα του Α. Τσίπρα στη θαλαμηγό της κ. Παναγοπούλου λίγες μέρες μετά την τραγωδία, δεν ήταν παρά τα «κερασάκια» στην «τούρτα της υποκρισίας».
ΑΙΧΜΗ
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ
Αφού παρέλασαν πια όλες οι δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνεται αυτό που είπε ο Α. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντελώς … αντίθετα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η φθορά της κυβέρνησης είναι τεράστια». Η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και στην καθημερινότητα, λέει το ακριβώς αντίθετο, «η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια». Κι όπως φαίνεται, μετά από σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. και παρά τις απρόβλεπτες και μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από «τεράστια», είναι και μη αναστρέψιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ ότι αντιπολίτευση, αναλογικά -αλλά και σε απόλυτους αριθμούς- έχει φθαρεί πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση. Ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρά την όποια φορά έχουν, την οποία δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγούνται του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους κρίσιμους τομείς (ακρίβεια, οικονομία, εθνικά θέματα, εγκληματικότητα και εγγύηση της διαφάνειας). Από την άλλη, ο Α. Τσίπρας υστερεί σε όλους τους δείκτες καταλληλότητας έναντι του Κ. Μητσοτάκη. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν περισσότερους δυσαρεστημένους ή αναποφάσιστους, απ’ ό,τι ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος από την επόμενη των εκλογών του 2019 -όταν και η πλειοψηφία κατάλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από την εξουσία- έχουν χάσει και δεν ξαναβρήκαν ποτέ το 1/3 των ψηφοφόρων του 2019. Με αυτά τα δεδομένα και με δεδομένη τη σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (από 5%-10%), ο στόχος του πρώτου κόμματος μοιάζει ήδη με άπιαστο όνειρο.
«Κάηκαν» τα σενάρια…
Ο προχθεσινός δείπνος του Α. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή επέσπευσε τις εξελίξεις «καίγοντας» τα ευφάνταστα σενάρια που διακινούσε η Κουμουνδούρου, περί «συμμαχίας Καραμανλή-Σαμαρά εναντίον του Μητσοτάκη». Σενάρια τα οποία στην προχωρημένη εκδοχή τους έφταναν έως την… ανατροπή του Κ. Μητσοτάκη… πριν από τις εκλογές… Οπως σας ενημέρωσε από χθες η στήλη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κ. Καραμανλής είχαν αποφασίσει ότι θα πάνε στο «Παλλάς» στις 7 Δεκεμβρίου για την ομιλία του Α. Σαμαρά, με την οποία θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς». Η προσπάθεια του «συστήματος» να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση Α. Σαμαρά-Κ. Καραμανλή, καλλιεργώντας «σενάρια συνωμοσίας», οδήγησε το Μ. Μαξίμου να επισπεύσει την ανακοίνωση -διά του Γ. Οικονόμου- για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του Α. Σαμαρά. Η σεναριολογία του «συστήματος Παππά-Αντώναρου» έγινε μπούμερανγκ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η εκδήλωση του Α. Σαμαρά θα πάρει χαρακτήρα ενίσχυσης της ενότητας της παράταξης.
«Πενία» προσώπων
Αρνήσεις και διστακτικότητα συναντούν ο Α. Τσίπρας και οι άνθρωποί του, όταν βολιδοσκοπούν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτός, όπως μαθαίνω, είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο καθυστερεί η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από τους «προεδρικούς» ήταν ότι χθες θα δίνονταν στη δημοσιότητα τα πρώτα 200 ονόματα υποψηφίων. Ομως ο Α. Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή μετέθεσε την ανακοίνωση για μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από τα Χριστούγεννα. Πενία τέχνας κατεργάζεται…