Ελβετοί ακτιβιστές απειλούν να ματαιώσουν την υπογραφείσα συμφωνία Βέρνης-Ουάσιγκτον για την προμήθεια 36 μαχητικών F-35, η οποία οφείλει να εκτελεστεί έως τον Μάρτιο, διαφορετικά η ελβετική κυβέρνηση θα βρεθεί υπόλογη με ρήτρες απέναντι στη Lockheed Martin. Mπροστά, όμως, στη Δημοκρατία, τι είναι τα πρόστιμα μερικών εκατομμυρίων;
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελβετία έγινε η 15η χώρα που αποφάσισε να αγοράσει F-35, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην ουδετερόφιλη κοινή γνώμη. Τελικά συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 100.000 υπογραφές και τώρα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να οργανώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοψήφισμα για το «Ναι» ή το «Οχι» στην αγορά των F-35, το οποίο μάλιστα θα τη δεσμεύει!
Πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα του είδους μετά το 2020, όταν με οριακή πλειοψηφία 50,1% οι Ελβετοί αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν την Πολεμική τους Αεροπορία. Δυστυχώς, στο ψηφοδέλτιο δεν αναγραφόταν αν προτιμούν… τα F-35, τα Super Hornet της Boeing, τα Rafale της Dassault ή τα Εurofighter της Αirbus, με αποτέλεσμα να πάμε σε δεύτερο γύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «λόμπι των F-35» υπερτερεί αριθμητικά στην ελβετική Βουλή και θεωρεί το δεύτερο δημοψήφισμα καταχρηστικό. Από την άλλη πλευρά, η συμμαχία Σοσιαλιστών, Πρασίνων και «Ελβετίας χωρίς Οπλα» θεωρεί συμφερότερες τις ευρωπαϊκές λύσεις από τα πανάκριβα αμερικανικά αεροσκάφη. Αφήστε, δε, που ο ελβετικός Τύπος αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Γαλλία έταξε στους Ελβετούς ένα σωρό φορολογικά και πολιτικά ανταλλάγματα αν επέλεγαν τα Rafale. Οταν η λαϊκή βούληση μπλέκεται σε διαγκωνισμό οπλάδων…