ΤΙ ακριβώς έχει συμβεί; Υπεγράφη Προεδρικό Διάταγμα για το προσοντολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει πανεπιστημιακούς τίτλους στους αποφοίτους των παραπάνω σχολών. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά μπερδεμένο.
ΟΛΑ ξεκίνησαν όταν το 2003 καταργήθηκε η τριετής φοίτηση στα ΤΕΙ. Στη συνέχεια ήρθε το 2017, η κατάργηση των ΤΕΙ και η αναβάθμισή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οπότε, στην ουσία, πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό ελληνικό μπάχαλο, το οποίο δεν προσπάθησε να λύσει καμία κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια.
ΠΡΟΦΑΝΗΣ λύση είναι η ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών στο μοντέλο της Καλών Τεχνών. Η λύση, βέβαια, αυτή δεν θα επιφέρει καμία… λύση στο πρόβλημα όσων έχουν αποφοιτήσει από δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές στο παρελθόν, θα δημιουργήσει όμως ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το μέλλον.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΛΛΩΣΤΕ, και με το νόμο Κονιόρδου το 2017 αναγνωρίστηκαν οι έως το 2003 πτυχιούχοι ως ισότιμοι με τους αποφοίτους ΤΕΙ. Παράλληλα, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών των παραπάνω ειδικοτήτων, καθώς εκεί υπάρχει διαφορετική διαβάθμιση.
ΣΤΟ… χορό των αντιδράσεων εννοείται πως πρώτος πρώτος μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετρεξαν και κάποιοι βουλευτές να πάνε στην πορεία των καλλιτεχνών. Τι υποκρισία. Διαδηλώνουν εκείνοι που με νόμο δημιούργησαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο «πάτησε» το νέο Προεδρικό Διάταγμα.
ΑΥΤΟ, βέβαια, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολύ πιο κραυγαλέες γραφικότητες. Εδώ θα έσκιζε τα Μνημόνια και, τελικά, έγινε το μνημονιακότερο κόμμα. Θα έσωζε τη μεσαία τάξη, αλλά στο τέλος της τετραετίας ο Πολάκης δήλωσε πως «τον… ακουμπήσαμε στη μεσαία τάξη». Υποσχόταν πολλά, αλλά τελικά έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Και ως αντιπολίτευση τα ίδια κάνει. Κραύγαζε για τα μέτρα της πανδημίας, ισχυριζόταν πως ο Μητσοτάκης είχε βάλει στο στόχαστρο τους νέους και δεν ήθελε να τους αφήνει να διασκεδάζουν στα μπαρ και τις πλατείες. Και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως θα «σκίσει» την ενεργειακή κρίση με «ένα νόμο και ένα άρθρο» για τον… ΦΠΑ.
Η πιο μεγάλη πλάκα, όμως, είναι άλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα πτυχία ιδιωτικών δομών πρέπει να εξισωθούν με εκείνα των πανεπιστημίων. Οταν είναι το κόμμα που αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οταν εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για να παραμείνει η χώρα μας στο «κλαμπ του Μεσαίωνα» μαζί με τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα και ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν ιδιωτικά ΑΕΙ.
ΑΣ αφήσουμε, όμως, στην άκρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην αντιπολίτευση από το 2019 και θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί τουλάχιστον έως το 2027. Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλευτεί με όλους τους κλάδους των καλλιτεχνών και να βρεθεί μια λύση τουλάχιστον για τους μελλοντικούς αποφοίτους των σχολών.