Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η απελευθέρωση κάποιων Αμερικανών κρατουμένων.
Οι διαρροές από το Μουσκάτ (πρωτεύουσα του Ομάν) είναι λίγες και αντιφατικές. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Μπάιντεν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξαιτίας του οποίου ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έκοψε τις γέφυρες και απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από την «ομπαμική» διεθνή συμφωνία του 2015.
Μένει ώσπου να φύγει…
Στόχος των δύο πλευρών είναι μια «μεταβατική» ή «ενδιάμεση» συμφωνία, στην οποία δεν έχουν ακόμη καταλήξει, όπως μας πληροφορεί ο Κορνέλιους Αντεμπάρ, του Ιδρύματος Κάρνεγκι. Από την πλευρά του, ο Μαχτζούμπ Ζουεϊρί, του Πανεπιστημίου του Κατάρ, επεσήμανε ότι στη βελτίωση του κλίματος βοήθησε η κίνηση καλής θέλησης των Αμερικανών να επιτρέψουν την εξόφληση 2,76 δισ. δολαρίων ιρακινού χρέους προς το Ιράν από πώληση πετρελαίου και ηλεκτρισμού.
Τέτοιες «μικρές», «ενδιάμεσες» συμφωνίες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν δεσμεύουν υπερβολικά τις δύο πλευρές, δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου και προλειαίνουν το έδαφος για τα δύσκολα. Κάπως έτσι φτάσαμε στην εντυπωσιακή εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, ενώ ανάλογο εγχειρίδιο δείχνει να εφαρμόζεται στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, κρίνοντας από τις χθεσινές δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ.
Πάντως οι ιρανο-αμερικανικές συνομιλίες φαίνεται πως έχουν προχωρήσει, κρίνοντας από τις πληροφορίες της «Korean Economic Daily» ότι η Σεούλ συζητά με τους Αμερικανούς την εξόφληση ενός χρέους 7 δισ. δολαρίων στην Τεχεράνη από αγορές πετρελαίου.
Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε «μικρο-συμφωνία» ΗΠΑ-Ιράν που θα περιλαμβάνει το πυρηνικό πρόγραμμα. Πόσω μάλλον καθώς κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Τεχεράνη δέχεται να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, ώστε να «ξεπαγώσουν» περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό.