Με βάση το σκεπτικό του, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, που κατάφερε να μεσολαβήσει επιτυχώς ανάμεσα σε Ρωσία – Ουκρανία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, βοηθώντας να ξεπεραστεί και η κρίση του περασμένου Οκτωβρίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Η στάση του κορυφαίου συνεργάτη του Βίκτορ Ορμπαν δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Πατάει κι Ούγγρος πρωθυπουργός σε δυο βάρκες, όπως ο Ερντογάν, καθώς έχει απόλυτη ανάγκη το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία. Θα συνεχίσει η ετερόκλητη αντι-ερντογανική συμμαχία την ίδια πολιτική ίσων αποστάσεων ή θα μετατοπιστεί προς μια πιο φιλοδυτική στάση; Στο Κίεβο, φυσικά, προσδοκούν το δεύτερο.
Από τους βασικούς υποστηρικτές της θεωρίας, ότι μια αντι-ερντογανική εξουσία θα είναι αισθητά πιο φιλο-ουκρανική είναι ο Ιγκόρ Σεμιβόλος, διευθυντής του ουκρανικού Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών. Μιλώντας στο δίκτυο Freedom TV εξέφρασε την άποψη ότι η εγκάρδια ρωσο-τουρκική συμμαχία είναι καθαρά συγκυριακή και οφείλεται στην ανάγκη του Ερντογάν να βρει λεφτά για να εξαγοράσει τις ψήφους των φτωχοποιημένων Τούρκων ψηφοφόρων.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Αν όμως εξετάσουμε την τουρκική οικονομία ως σύνολο, θα διαπιστώσουμε ότι τα πολλά χρήματα, οι σημαντικοί πόροι και οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται πάντα από την Ευρώπη. Κι αυτό θα το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν η τουρκική αντιπολίτευση, που θα αντικαταστήσει τον Ερντογάν», σημείωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού think tank. Πρόσθεσε πάντως, ότι πολλά θα κριθούν από την κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα, και τις συνθήκες στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, που έχουν γίνει μέρος της εξίσωσης.
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση F-4 Phantom: Θρήνος για τον υποσμηναγό, συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη
Σε επικίνδυνο κατήφορο ο Τσίπρας – Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που φεύγει από τη Βουλή