Αυτή, παρέα με όλους όσοι είχαν τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, «ιδιωτικοποίησε» όλες τις εταιρίες που παρήγαν κρατικό πλούτο και τις έκανε να δουλεύουν για λογαριασμό δικό της. Ακολούθησε η παράλληλη εξαγωγή των «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και αλλού. Ηταν η πιο πετυχημένη συνταγή λειτουργίας του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος στα διεθνή πλέον… ύδατα. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι μέχρι το 1991, μόλις σε δύο χρόνια από τότε που κατέρρευσε η παγκόσμια αυταπάτη του υπαρκτού σοσιαλισμού, μόνο στη Ρωσία έμειναν άνεργοι περίπου 22.000 αστυνομικοί και πράκτορες της KGB.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Mέσα σε αυτό το περιβάλλον των σκληρών συγκρούσεων, αλλά και της αναζήτησης μέλλοντος και διεθνούς προσανατολισμού για πολλούς φερέλπιδες της ρωσικής οικονομίας, που βιάζονταν πολύ να μεγαλώσουν και να μοιάσουν στα είδωλα της Wall Street, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ανδρώθηκε επιχειρηματικά και ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ. O 39χρονος Ντούροφ έγινε γνωστός το 2006. Εκείνη τη χρονιά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και δημιούργησε με τον αδελφό του, Νικολάι, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK), το οποίο γρήγορα έγινε το δημοφιλέστερο στη Ρωσία, ως μεγάλος ανταγωνιστής του facebook, που άφησε πίσω του κατά πολύ.
Αφού είχε διάφορες προστριβές με τις ρωσικές Αρχές, με κύριο θέμα τα προσωπικά δεδομένα πολλών Ουκρανών ακτιβιστών, τα οποία κλήθηκε να παραδώσει, αλλά δεν έκανε, εγκατέλειψε τη Ρωσία και το 2013 δημιούργησε, μαζί με τον αδελφό του, την πλατφόρμα Telegram, στον αντίποδα των γνωστών WhatsApp, Messenger και Viber. Από όλα τα παραπάνω, το Telegram παρέχει την υψηλότερη διαβάθμιση κρυπτογράφησης. Που πρακτικά σημαίνει ότι απαιτεί τα λιγότερα προσωπικά δεδομένα. Αυτομάτως, το καθιστά ως το πιο φιλικό μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων διαφόρων κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ντούροφ, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, προσπάθησε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και στο Σαν Φρανσίσκο. Τελικά, το 2017, επέλεξε ως έδρα το Ντουμπάι, ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. ασκούσαν ιδιαίτερες πιέσεις στις πλατφόρμες σχετικά με την κρυπτογράφηση που παρείχαν. Πριν από λίγα 24ωρα, προσπάθησε να ταξιδέψει στη Γαλλία και συνελήφθη, στο πλαίσιο έρευνας καταγγελιών για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση της τρομοκρατίας και διαδικτυακό εκφοβισμό.
Με 950 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, το Telegram έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες πηγές πληροφοριών -και κυρίως παραπληροφόρησης- σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κανάλια του χρησιμοποιούνται από τις ειδικές ομάδες του Κρεμλίνου για τη διάδοση αντιδυτικής προπαγάνδας. Η ίδια η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι είναι αυτή που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις για την απελευθέρωση του Ντούροφ. Δεν έχει σημασία που κάποτε το ίδιο το Κρεμλίνο τον κυνήγησε. Τώρα, ο σκοπός είναι άλλος. Και στο κάτω-κάτω, νερό κι αλάτι, σύντροφε…