Πώς μπορεί μια οικογένεια ή ένας νέος άνθρωπος να διασφαλίσoυν ότι θα έχουν δουλειά, πρόσβαση στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και στον Πολιτισμό αν πάρουν τη μεγάλη απόφαση να ζήσουν σε έναν μικρό τόπο; Δεδομένης, μάλιστα, της γεωγραφικής ιδιομορφίας της Ελλάδας, με πολλά ορεινά χωριά και νησιά που δεν έχουν πολλές φορές εσωτερική σύνδεση μεταξύ τους, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
Το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την παροχή κινήτρων επανεγκατάστασης στον Εβρο δείχνει τον δρόμο της επιστροφής. Θυμίζουμε ότι είναι ένα ανοιχτό και απολύτως πρακτικό πρόγραμμα που καλύπτει, μεταξύ άλλων, τα έξοδα εγκατάστασης έως 10.000 ευρώ σε περιοχές έως 500 κατοίκους και 6.000 ευρώ σε περιοχές άνω των 500 κατοίκων. Η ενίσχυση της εντοπιότητας στις προσλήψεις στο Δημόσιο είναι επίσης σημαντικό κίνητρο, όπως και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τραπεζικές πρωτοβουλίες για το δημογραφικό, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Το φλουρί να πέσει στην κοινωνία!
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» ανέδειξε ένα θέμα που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό στοίχημα για την κυβέρνηση. Διότι μπορεί ο επαναπατρισμός Ελλήνων από το εξωτερικό (brain regain) να κερδίζει τη μάχη, όμως τι γίνεται για τον «επαναπατρισμό» από τα ασφυκτικά, σε σημείο εξουθένωσης, αστικά κέντρα στην Περιφέρεια;
Το παράδειγμα της δημοσιογράφου Φωτεινής Γάλλου, που εκδίδει την εφημερίδα «Τα χωριάτικα» στην Πρώτη Σερρών, είναι σχεδόν ιδεατό. Αυτό, βέβαια, δεν κάνει ευκολότερο το εγχείρημα που τόλμησε. Η νεαρή γυναίκα πήρε την απόφαση να επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη στο χωριό της, αλλά πρώτα έπρεπε να δημιουργήσει για τον εαυτό της αυτό που δεν μπορεί να κάνει εύκολα το κράτος: Μια θέση εργασίας. Για την ακρίβεια, είναι πολυθεσίτισσα αφού είναι ταυτόχρονα εκδότρια, δημοσιογράφος, επιμελήτρια και διανομέας της εφημερίδας σε όλη τη γύρω περιοχή. Τα «Χωριάτικα» λένε ιστορίες για ανθρώπους και τόπους που παραμένουν πάντα εκεί, ως γη υποδοχής για όσους θέλουν να επιστρέψουν.
*«Κρατώ στο χέρι μου ένα κοχύλι και λέγω μέσα μου Ανδρος-Υδρούσα. [. . .] Είμαι ταξιδευτής και επιστροφεύς. Φέρνω στην Ανδρο το παιδί μου»
Ανδρέας Εμπειρίκος