Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές δύσκολα θα ανατραπούν οι πολιτικές ισορροπίες.
Το τοπίο παραμένει αναλλοίωτο εδώ και καιρό, ενώ ως μεγαλύτερη απειλή για τα κόμματα προβάλλει η αποχή. Οι κάλπες στις 9 Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει και ισχυρό διακύβευμα, είναι στοιχείο που μπορεί να στείλει κόσμο στις παραλίες και αυτό είναι εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει κατεξοχήν η κυβέρνηση.
Από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», προκύπτουν τα τρία ντέρμπι των ευρωεκλογών.
Το πρώτο αφορά τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος. Ο πήχης ασφαλείας για τη Ν.Δ. είναι το 33%, δηλαδή το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019 έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέφυγε σε πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Marc, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 35% και με διαφορά άνω των 21 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν επιβεβαιωθεί στην κάλπη το ποσοστό αυτό, το κυβερνών κόμμα θα μπορεί να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο σε συνθήκες πολιτικής ηρεμίας, καθώς οι επόμενες κάλπες θα στηθούν ύστερα από τρία χρόνια. Αγκάθια παραμένουν η ακρίβεια και η υγεία, όπου οι πολίτες θέλουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ σε ό,τι αφορά την επιρροή των πολιτικών αρχηγών στους πολίτες έχει ενδιαφέρον ότι ο Μητσοτάκης, που κυριαρχεί στους οπαδούς της δεξιάς και κεντροδεξιάς, υπερέχει στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ έχει παρουσία και στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Το δεύτερο ντέρμπι της 9ης Ιουνίου αφορά τη δεύτερη θέση και είναι η μάχη που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή το βράδυ της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από μία βαθιά περιδίνηση, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης έστω και σε χαμηλότερο σημείο ισορροπίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τη Marc έχασε σχεδόν τρεις μονάδες μέσα σε δύο μήνες υποχωρώντας στην τρίτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 13,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,8%. Είναι φανερό ότι όποιο κόμμα καταλήξει τρίτο αυτομάτως θα αποκτήσει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. Ο Ανδρουλάκης πληρώνει τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και την αδυναμία του να αναδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, ο Κασσελάκης θα ρίξει όλα τα χαρτιά του, με κύριο αυτό του λαϊκισμού, προκειμένου να κρατηθεί στην καρέκλα του διατηρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Ανδρουλάκης αντιμετωπίζουν την εσωκομματική δυσπιστία, είναι χαρακτηριστικό ότι εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του λαμβάνει από το 58% των ψηφοφόρων, του όταν για τον Μητσοτάκη το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νεοδημοκρατών είναι 93,7%. Για τον Ανδρουλάκη τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, τον εμπιστεύεται μόλις το 53% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Το τρίτο, μικρότερης σημασίας, ντέρμπι είναι αυτό μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη θέση. Ο Βελόπουλος κέρδισε έδαφος με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ο Κουτσούμπας ύστερα από μία παρατεταμένη ανοδική πορεία δείχνει ότι έχει φτάσει στα όριά του. Το ΚΚΕ εκτιμάται από τους ερευνητές στο 7,7% έναντι 7,5% της Ελληνικής Λύσης.
Μέχρι τις ευρωεκλογές ο χρόνος είναι πυκνός και τα περισσότερα προβλήματα συνήθως τα αντιμετωπίζει αυτός που κυβερνά. Εχει σημασία πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα, εάν θα μπορέσει να θέσει την ατζέντα της κάλπης, ενώ και τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου θα έχουν το δικό τους διακριτό ρόλο. Για παράδειγμα, εάν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Φρέντι Μπελέρης, τότε τα δεδομένα αλλάζουν θεαματικά και το κυβερνών κόμμα θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της στον παραταξιακό χώρο. Ολα αυτά θα έχουν τη δική τους αξία στο δρόμο προς τις κάλπες.