Το άθροισμα του «Λαϊκού Συναγερμού» της Λεπέν (29,5%), της «Επανακατάκτησης» του Ερίκ Ζεμούρ (4,5%), της «Ορθιας Γαλλίας» του Nικολά Ντιπόν-Ενιάν (3%) συν το 1% των «Πατριωτών» του πρώην αντιπροέδρου της Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό, και της «Λαϊκής Ρεπουμπλικανικής Ενωσης» του Ζακ Ασλινό συγκροτούν ένα μπλοκ που δεν τρομάζει μόνο το Παρίσι, αλλά και τις Βρυξέλλες.
Αν σε αυτούς προστεθούν (με υψηλό βαθμό αυθαιρεσίας) η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν (7,5%) και ο ακροαριστερός «Εργατικός Αγώνας» (1,5%), τότε σχεδόν ο 1 στους 2 Γάλλους θα ρίξει ευρωσκεπτικιστική ψήφο σε τρεις μήνες.
Το αντίπαλο φιλοευρωπαϊκό «μέτωπο» συγκροτούν grosso modo η κεντρώα συμμαχία «Αναγέννηση» του Μακρόν (17%), μαζί με Πράσινους (9,5%), Σοσιαλιστές (8,5%) και ουραγούς τους άλλοτε κραταιούς γκολικούς «Ρεπουμπλικανούς» στο 7%. Οι μετριοπαθείς Κομμουνιστές του PCF (3%) βρίσκονται κάπου στη μέση.
Χωρίς δισταγμό λοιπόν, ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του έλαβαν τη στρατηγική απόφαση να αναγορεύσουν σε αντίπαλό τους στις 9 Ιουνίου τον… Βλαντιμίρ Πούτιν! Το Σάββατο στη Λιλ, ο 34χρονος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, κατηγόρησε το κόμμα της Λεπέν ότι ενώ ως τώρα έλεγε «όχι» στην Ευρώπη, τώρα λέει… «νιετ». Ο δε πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, επικρατέστερος αντίπαλος της Λεπέν το 2027, μίλησε για τους κινδύνους «κατευνασμού» της Ρωσίας, μνημονεύοντας τον Τσόρτσιλ και προβλέποντας ότι ο «κροκόδειλος» (σ.σ.: ο Πούτιν) θα φάει τελευταίους εκείνους που τον ταΐζουν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
«Εμείς πράγματι ζητάμε από τον πρόεδρο Μακρόν να μην πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά να θέσει κόκκινες γραμμές στο Ουκρανικό. Κατά τα άλλα, δεν λέει λέξη για την Ευρώπη, τη Γαλλία και τους Γάλλους», απάντησε ο 28χρονός πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού”», Ζορντάν Μπαρντελά, επιμένοντας στο Μεταναστευτικό. Ο δε έμπειρος κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού πρόβλεψε ότι «η εμμονή μας με την Ουκρανία και την Ακρα Δεξιά στο τέλος θα γίνει μπούμερανγκ».