Οι τιμές του φυσικού αερίου, αν και αισθητά χαμηλότερες, έως και 50% σε σχέση με τον Αύγουστο, παραμένουν σε πολλαπλάσια επίπεδα από την περίοδο προ πανδημίας με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικοί πόροι για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία για την Ε.Ε. να λάβει αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες.
Για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία για να υπάρξει τελικά πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά το πρότυπο της πανδημίας.
Η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής στην ενεργειακή κρίση, μόλις προχθές το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 6% κυρίως λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού, της αύξησης της κατανάλωσης και της σημαντικής βελτίωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ειδικά στον κλάδο του τουρισμού η κίνηση συνεχίζεται με ρυθμούς υψηλότερους του 2019 και για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο στόχο για σεζόν 12 μηνών.
Η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ για αναιμική ανάπτυξη, πανδημία λουκέτων και δημοσιονομική κατάρρευση διαψεύσθηκε πλήρως, ο κ. Τσίπρας που ποτέ δεν είχε ως δυνατό χαρτί τις γνώσεις του για την οικονομία έχει διολισθήσει σε μία ρητορική που παραπέμπει στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία του 2015.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Κανείς δεν αμφισβητεί τις δυσκολίες του χειμώνα, όταν οι αβεβαιότητες παραμένουν τεράστιες, ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία μας μπορεί να αντέξει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων μηνών.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε μερικά από τα «αναχώματα» απέναντι στην κρίση. Η σύνθεση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έχει βελτιωθεί, καθώς οι εξαγωγές πέρυσι ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ έναντι 20% το 2010, ενώ στο επτάμηνο του έτους έχουν ήδη φτάσει στο 75% του επιπέδου του 2021. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν το 80% του συνόλου του περασμένου έτους. Η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν στο 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών τον Ιούνιο του 2022, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 46 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019 και τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται παρά την ενεργειακή κρίση. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος και το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες.
Η καλή πορεία της οικονομίας και η ανάπτυξη γεμίζουν τα δημόσια ταμεία ώστε το κράτος να συνεχίσει την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά ούτε και με καταστροφολογίες υπάρχουν οι δυνατότητες να ξεπερασθούν οι δυσκολίες για τα νοικοκυριά με ελέγχους στην αγορά, ενισχύσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και συνέχιση των πολιτικών που φέρνουν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Η εμμονή του Τσίπρα κατά της ΔΕΗ
Για τους μυημένους έγινε απολύτως αντιληπτό ότι ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή όχι για να παρουσιάσει προτάσεις για την ακρίβεια, κάτι που δεν έπραξε άλλωστε, αλλά με βασικό σκοπό να επιτεθεί στη ΔΕΗ και προσωπικά στον πρόεδρό της. Δεν είναι τυχαίο ότι αφιέρωσε σχεδόν 20 λεπτά της (πεντάλεπτης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής) δευτερολογίας του με αβάσιμες καταγγελίες για τα οικονομικά της ΔΕΗ. Κάποιοι παράγοντες της ενέργειας στα βόρεια προάστια ακούγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση.