Το κλίμα στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξήχθη το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ζωηρό, παρέπεμπε σε έναν δυναμικό πολιτικό οργανισμό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ν.Δ. παραμένει μία σταθερά της μεταπολιτευτικής περιόδου παρά τις μεγάλες κρίσεις που πέρασε η χώρα, παρασύροντας κομματικούς σχηματισμούς που έμοιαζαν ακλόνητοι.
Δύναμη της παράταξης είναι οι ξεκάθαρες αρχές της. Το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, η Ελλάδα προσανατολισμένη προς την Ευρώπη χωρίς αμφισημίες ή αστερίσκους, ενότητα στην παράταξη, αλλά και διεύρυνση σε πρόσωπα και πολιτικές που δεν ανήκουν αυστηρά στην αποκαλούμενη δεξιά πτέρυγα.
Ο ιδρυτής του κόμματος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, το είχε θέσει ως δόγμα στο καταστατικό της Ν.Δ.: δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά πάρα μόνο το καλό της πατρίδας.
Οσοι συμμετείχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στα «πηγαδάκια» του Συνεδρίου δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να ωραιοποιούν καταστάσεις ή να κρύβουν προβλήματα. Η μεγάλη μάχη της κυβέρνησης είναι απέναντι σε νοοτροπίες και παθογένειες δεκαετιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το «βαθύ κράτος», που ακόμα έχει ρίζες σε φορείς και υπηρεσίες κρίσιμες για την ασφάλεια του πολίτη.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ταυτόχρονα, όμως, είναι ορατή η έλλειψη σοβαρού πολιτικού αντιπάλου. Ο Κασσελάκης είναι σαφές ότι αλιεύει ψήφους από μία γκρίζα ζώνη που έλκεται από λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Καθημερινώς αυτοαναιρείται προκειμένου να ακούγεται «ευχάριστος». Προχθές, σε συνέντευξή του στην Κρήτη, έδειχνε «λυπημένος», επειδή η επιστολική ψήφος δεν θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές, όταν το κόμμα του στη Βουλή είχε καταψηφίσει τη σχετική πρωτοβουλία. Ο πολακισμός έχει γίνει κυρίαρχος στη γραμμή του Κασσελάκη, που θα επιχειρήσει να κρατήσει δυνάμεις με τραμπική ρητορική, όπως διαπιστώσαμε με την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ούτε συγκινεί ούτε εμπνέει τους ψηφοφόρους. Η ιδεολογική θολούρα του κόμματος και η αδυναμία του αρχηγού του να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα έχουν ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, με τον Ανδρουλάκη να έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του Κέντρου, που είναι κρίσιμο στις εκλογικές αναμετρήσεις, στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία βλέποντας ότι η κυβέρνηση είναι η μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη παρά τα λάθη και τις αδυναμίες. Ταυτόχρονα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βάση και στον κορμό της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ν.Δ. είναι ένα λαϊκό, πατριωτικό κόμμα. Γνωρίζει ότι η διεύρυνση δίνει ισχύ στην επιρροή του κόμματος, αλλά η βάση πρέπει να μείνει συσπειρωμένη εν όψει της μάχης της 9ης Ιουνίου.
Συνολικά, ο κόσμος της Ν.Δ. περιμένει από την κυβέρνηση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του κράτους και να συνεχίσει τις πολιτικές για την εμπέδωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς, για αυτό και δεν δίνει σήμα ανόδου στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ. Οι απαιτήσεις από την κυβέρνηση είναι υψηλές και εκεί θα κριθεί το πολιτικό παιχνίδι. Η Ν.Δ. να μεταφέρει την ιδεολογική και εκλογική της ισχύ επί του πεδίου, τολμώντας αλλαγές στο «βαθύ κράτος» και δίνοντας μεγαλύτερες οικονομικές ανάσες στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της ακρίβειας, που κυριαρχεί στις οικογενειακές συζητήσεις.