Στον παλιό… καλό Ψυχρό Πόλεμο (που όπως πάει θα τον νοσταλγήσουμε) είχαμε την αμερικανοσοβιετική μονομαχία Φίσερ – Σπάσκι, την αυτομόληση του Ρωσο-εβραίου Βίκτωρα Κορτσνόι και άλλων κορυφαίων Σοβιετικών σκακιστών στη Δύση, το μποϊκοτάζ της σκακιστικής Ολυμπιάδας του 1976 στο Ισραήλ από τους Αραβες…
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί Ρώσοι σκακιστές διάλεξαν να παίζουν υπό τη σημαία της FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) ή να μεταναστεύσουν. Η FIDE αποτελεί βολική ομπρέλα, καθώς ο πρόεδρός της, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, υπήρξε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, που τηρεί όμως τα διεθνή προσχήματα, σώζοντας τις ρωσικές εθνικές ομάδες σκακιού από τους αποκλεισμούς που υφίστανται σε άλλα αθλήματα.
Να, όμως, που το παγκόσμιο σκάκι έπεσε σε διπλό τοίχο με αφορμή τα τουρνουά διεκδικητών και διεκδικητριών, που κανονικά θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου στον Καναδά. Στην τελική ευθεία προέκυψαν προβλήματα βίζας με σκακιστές όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από την Ινδία, τη νέα υπερδύναμη του αθλήματος. Από τους 16 σκακιστές και σκακίστριες που θα συμμετάσχουν (8 στο ανδρικό τουρνουά και ισάριθμες παίκτριες στο γυναικείο), οι 5 προέρχονται από τη χώρα του Ναρέντρα Μόντι. Ελα, όμως, που Ινδία και Καναδάς έχουν αναστείλει τις συμφωνίες βίζας λόγω της δολοφονίας ενός ηγέτη των Σιχ σε καναδικό έδαφος και καμιά τους δεν κάνει πίσω!
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Προτού πατήσει το κουμπί του πανικού, η FIDE καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα με τις ρωσικές και τις ινδικές βίζες, διαφορετικά εξετάζει να μεταθέσει τα κορυφαία τουρνουά στην Ισπανία, όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες. Ο νικητής του ανδρικού 8μελούς τουρνουά θα αντιμετωπίσει τον Κινέζο παγκόσμιο πρωταθλητή Ντινγκ Λιρέν και η νικήτρια του γυναικείου την επίσης Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Τζου Ουεντζούν. Ενας ενδο-BRICS εμφύλιος, με δύο σινο-ινδικές μονομαχίες για τον τίτλο του καλύτερου σκακιστή και της καλύτερης σκακίστριας στον κόσμο, μοιάζει αρκετά πιθανός. Αρκεί ο Καναδάς να μην γκρεμίσει τα κομμάτια από τη σκακιέρα.