Η αποδολαριοποίηση του Παγκόσμιου Νότου αποτελεί εδώ και χρόνια το Ιερό Δισκοπότηρο των BRICS+, με τη Βραζιλία του Λούλα ιδιαίτερα θερμή. Ομως στη συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης επεισέρχονται και γεωστρατηγικές παράμετροι, με την εξαγγελθείσα τον Νοέμβριο ενίσχυση των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με ρωσικά μαχητικά Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130. Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δυνάμει game changer στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, όπου το Ιράν έχει αναγορευθεί σε υπ’ αριθμόν 1 εχθρό ΗΠΑ-Ισραήλ.
Οταν ο Πούτιν δήλωνε το 2019 ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επανεξεταστεί η θέση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο, Ρωσία και Κίνα φλέρταραν αρχικά με το ευρώ, ως μεταβατικό σκαλοπάτι πριν από τα εθνικά νομίσματα.
Στις αρχές του 2023 η Ρωσία πλήρωσε σε κινεζικά γουάν αντί για δολάρια τα μερίσματα από τα πετρελαϊκά προγράμματα Σαχαλίνη 1 και 2. Αναγκάστηκε να το κάνει, καθώς λόγω του Ουκρανικού έχει αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών σε δολάρια. Η Μόσχα ανακοίνωσε άλλωστε ότι δεν θα δέχεται το αμερικανικό νόμισμα για τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προτιμώντας το γουάν και το ντιρχάμ των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ενός νέου μέλους των BRICS).
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι η αυτοκρατορία του αμερικανικού αετού πέφτει από ώρα σε ώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του διασυνοριακού εμπορίου των BRICS διεξάγεται σε δολάρια, ενώ κατά βάση σε αμερικανικό νόμισμα είναι συνομολογημένο το δημόσιο και ιδιωτικό τους χρέος.