Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία κατάφερε να κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Ο νόμος Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων υπερψηφίστηκε από 288 βουλευτές τον Δεκέμβριο του 2021.
ΒΕΒΑΙΑ, για να υπάρξει αυτή η εντυπωσιακή υπερκομματική συναίνεση, η κυβέρνηση είχε «αναγκαστεί» να ψαλιδίσει το αρχικό της σχέδιο και τελικά να μπουν τόσο πολλοί περιορισμοί στο νόμο, που πρακτικά έκλειναν την πόρτα στην πλειονότητα των αποδήμων.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η ιδεοληψία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δημιουργεί πάντοτε χρονοκαθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούν αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΑΥΤΟ, όμως, που κατάφερε ο τότε υπουργός Εσωτερικών ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Οπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «πέρασαν 45 χρόνια για να κάνουμε το αυτονόητο». Οντως, κανείς δεν είχε πιστέψει έως το 2019 πως έστω και με πολλούς περιορισμούς θα δινόταν η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΤΩΡΑ η κοινωνία και τα κόμματα έχουν ωριμάσει ακόμα περισσότερο στην ιδέα της απρόσκοπτης συμμετοχής των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία. Σήμερα αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από τη Νίκη Κεραμέως.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η «κεντρική ιδέα» της ρύθμισης θα είναι -να το πούμε λίγο μπακαλίστικα- πως όποιος μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίζει από τη χώρα στην οποία μένει. Δηλαδή, όποιος έχει εκλογικό δικαίωμα να το ασκεί από όπου κι αν βρίσκεται στον πλανήτη.
ΔΕΝ πρόκειται για κάτι «επαναστατικό». Ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οπως ισχύει και η επιστολική ψήφος, που κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει και αυτή στο τραπέζι της συζήτησης.
ΟΠΩΣ δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, ο ελληνικός λαός «έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών». Και αυτό πρέπει να γίνει. Ακόμα και αν κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμείνουν σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις.