Εζησε στιγμές ακραίου διχασμού όταν όποιος εξέφραζε τους προβληματισμούς του για το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης βαπτιζόταν «Γερμανοτσολιάς» και «νενέκος». Βρέθηκε ένα βήμα πριν από την οριστική κατάρρευση το καλοκαίρι του 2015 με τις τράπεζες κλειστές, τους χορευτές στο Σύνταγμα να πανηγυρίζουν για το «περήφανο» όχι και τους συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τα ΑΤΜ.
Κι όμως, η Ελλάδα στάθηκε όρθια γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας, αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ χλεύαζε ως «Μενουμευρωπαίους», κράτησε τη χώρα εντός Ευρώπης υποχρεώνοντας τον Τσίπρα στην περίφημη διεθνώς πλέον «κωλοτούμπα». Τα ψέματα τελείωσαν με το βαρύ τρίτο Μνημόνιο, τους νέους έμμεσους φόρους, τα χαράτσια του νόμου Κατρούγκαλου, τη μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη στο Υπερταμείο, το οποίο ελέγχεται από τους δανειστές.
Μαζί με τα ψέματα ολοκλήρωσε την πορεία του και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκτοξευθεί στην εξουσία πάνω στο κύμα της οργής και της αγανάκτησης από τη βίαιη κατάρρευση σταθερών όπως η εργασία, η σύνταξη, το μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Τώρα το κύμα είναι διαφορετικό. Η κανονικότητα, η πρόοδος, η ασφάλεια και η διάθεση για δημιουργία και πρόοδο κυριαρχούν στην κοινωνία, διαμορφώνοντας το μεγάλο πολιτικό κύμα στο οποίο κινούνται η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήσαμε δύο προεκλογικές περιόδους χωρίς την τοξικότητα του παρελθόντος (πρόσφατες είναι οι μνήμες από τις αντίστοιχες διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012) και με φανερή τη βούληση του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν όσους επένδυαν ξανά στην παλινόρθωση μιας ανύπαρκτης κοινωνικής οργής.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ψηφίζουμε την Κυριακή και όλα θα πάνε καλά. Οι πολίτες έχουν πάρει τα μαθήματά τους από τα παθήματα του παρελθόντος. Θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά όχι «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή σύγκλιση, για αυτό και θα είναι οι αυστηρότεροι κριτές του.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνει τις εμμονές του και την έλλειψη αυτοκριτικής. Το τι θα γίνει από Δευτέρα στην Κουμουνδούρου κανείς δεν γνωρίζει, άλλωστε δεν αποτελεί και την πρώτη έγνοια των πολιτών.
Εχει η Ευρώπη Καλιφόρνια;
Η προεκλογική περίοδος είχε και αρκετά ευτράπελα. Ο Τσακαλώτος κοστολόγησε σε απευθείας σύνδεση στην ΕΡΤ στα 80 δισεκατομμύρια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπίρτζης ανακάλυπτε στο πρόγραμμα της Ν.Δ. μειώσεις μισθών, χωρίς όμως να μπορεί να βρει το σχετικό απόσπασμα, ενώ προχθές ο Γιώργος Τσίπρας εγκαλούσε τον Αδωνη Γεωργιάδη γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα προστασίας από τους πλειστηριασμούς όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και όταν ο Αδωνις ζήτησε από τον Τσίπρα να κατονομάσει έστω και μία ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί καθεστώς προστασίας, ο συμπαθής κατά τα άλλα εξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέσθηκε την Καλιφόρνια! Εχει η Ευρώπη Καλιφόρνια; «Εχει η Αγγλία Καλαμάτα;», όπως ήταν και η ξεκαρδιστική ατάκα ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Κώστα Βουτσά.