Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση διέθεσε σημαντικά ποσά για τη στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, το ελληνικό «πακέτο» ήταν διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.
Σε απόλυτα μεγέθη, πάνω από 44 δισεκατομμύρια διατέθηκαν άμεσα ή έμμεσα στην αγορά και η ενίσχυση αυτή είχε θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Η «πανδημία λουκέτων» που προέβλεπαν ορισμένοι εκπρόσωποι της αγοράς, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήρθε, αντιθέτως, η ανεργία μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, ενώ ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο πλέον κινείται υψηλότερα από το 2019.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των καταθέσεων ήταν εντυπωσιακή, όχι μόνο στο «μεγάλο κεφάλαιο», αλλά και στους μικροαποταμιευτές. Βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις 2.000.000 λογαριασμών με ποσά έως 50.000 ευρώ.
Επομένως, η κυβέρνηση έκανε το χρέος της κρατώντας ζωντανή την οικονομία και την αγορά εργασίας, διατηρώντας ταυτόχρονα στα κρατικά ταμεία ένα ισχυρό αποθεματικό 40 δισεκατομμυρίων ευρώ αξιοποιώντας το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων.
Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα σύννεφα του υψηλού πληθωρισμού σκεπάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ πλέον τα επιτόκια των ομολόγων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και οι κεντρικές τράπεζες οδηγούνται σε αποφάσεις για περαιτέρω άνοδο του κόστους χρήματος προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση των τιμών.
Επομένως, κάθε ευρώ που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο πρέπει να οδηγείται στοχευμένα σε κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και, κυρίως, να προκύπτει από τον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό χώρο». Η Ευρώπη επιστρέφει στις λογικές της δημοσιονομικής ισορροπίας και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα από τη νέα χρονιά, πείθοντας οριστικά τις αγορές ότι αξίζει να βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Real FM, κατέστησε σαφές ότι πρόσθετες ενισχύσεις θα δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη του αυξημένου κόστους σε ρεύμα και καύσιμα, μόνο εάν υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια. «Πρώτα μαζεύεις και μετά δίνεις» είναι το δόγμα που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων για τα ομόλογα.
Ο Προϋπολογισμός δείχνει σημάδια αντοχής. Στο πρώτο τετράμηνο το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 800 εκατομμύρια, όταν ο Προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων και πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 6,2 δισ. Η καλή εικόνα στον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για έσοδα υψηλότερα του 2019, τότε δημοσιονομικός χώρος θα βρεθεί για νέες παροχές.
Το ΠΑΣΟΚ χάνει έδαφος
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Metron Analysis (Mega) ήταν η υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ πήρε 11,8%, από 14,4% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Η πτώση είναι σημαντική, της τάξης των 3,5 μονάδων, την οποία φαίνεται ότι κεφαλαιοποίησε κυρίως η Νέα Δημοκρατία, που ενισχύθηκε κατά 1,5 μονάδα, και λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνισε άνοδο 0,5%.
Μετά την εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που καταγράφηκε ύστερα από την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος, φαίνεται ότι οι πολίτες «προσγειώνουν» τις προσδοκίες και ενδεχομένως αντιδρούν αρνητικά στην επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να μην ανοίγει τα χαρτιά της σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως η κυβερνησιμότητα της χώρας μετά τις κάλπες.
Η πτώση, μάλιστα, καταγράφηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την κινητοποίηση των μελών του κόμματος για την αλλαγή του ονόματος. Στις προσεχείς έρευνες θα δούμε εάν η πτωτική τάση συνεχισθεί ή θα υπάρξει ισορροπία, σε χαμηλότερα πάντως επίπεδα από εκείνα που είχαν καταγραφεί στις αρχές του έτους.