Η εκλογολογία αποτελεί την αγαπημένη συζήτηση πολιτικών και δημοσιογράφων. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν γραφτεί και ειπωθεί ένα σωρό μπαρουφολογίες. Θα στήνονταν κάλπες τον Ιανουάριο του 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα γίνονταν εκλογές τον Μάιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, πριν έρθει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Τον Μάιο ή το φθινόπωρο του 2021. Στις αρχές της φετινής χρονιάς κάποιοι διέρρεαν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, πως θα είχαμε εκλογές στις 8 ή στις 22 Μαΐου. «Κάηκαν» κι αυτές.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, δεν ξέρω κατά πόσο, όμως, όλη αυτή η σεναριολογία αφορά στην πραγματικότητα τους πολίτες.
ΟΙ πολίτες έχουν άλλες αγωνίες. Πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία. Τι θα γίνει με την ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό τσουνάμι. Πώς θα πάει η επιχείρησή τους ή η εταιρία στην οποία εργάζονται. Πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και, βέβαια, πώς και πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και θα αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο.
Σκάκι για τρεις
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οι επόμενες κάλπες έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Θα είναι διπλές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπαχαλοποιήσει το πολιτικό σκηνικό, είχε ψηφίσει την απλή αναλογική. Οπότε, αυτό σημαίνει ότι τα πάντα θα «παγώσουν» τουλάχιστον για δύο μήνες, μέχρι να γίνουν και οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
ΕΙΝΑΙ κατανοητή η αγωνία τόσο των κομμάτων όσο και των πολιτικών εν όψει αυτής της διπλής μάχης. Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να ασχολείται με την πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
ΕΤΣΙ κι αλλιώς, το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως εύκολα ή δύσκολα στις δεύτερες κάλπες η Ν.Δ. θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Αρα, θα συνεχίσει να κυβερνά για μια δεύτερη τετραετία. Δεν έχει, λοιπόν, κανένα νόημα να «κατεβάσουν τα μολύβια» οι υπουργοί, να σταματήσει να παράγεται κυβερνητικό έργο. Γιατί, αν παγώσουν τα πάντα για πολλούς μήνες, και οι πολίτες θα δυσαρεστηθούν, αλλά και στην ουσία θα «φορτωθεί» με περισσότερα πράγματα η επόμενη μέρα της κυβέρνησης.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να εκμεταλλευτούν όσο χρόνο έχει απομείνει μέχρι τις κάλπες για να παραγάγουν πολλαπλάσιο έργο, ώστε να μην πάθουν ζημιά η χώρα και η οικονομία από το δίμηνο εκλογικό «πάγωμα».
ΑΣ αφήσουν, λοιπόν, την εκλογολογία στην άκρη και ας δουλέψουν.