ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν είναι μόνο ένα. Είναι η συνισταμένη πολλών και διαφορετικών πολιτικών σε πολλά επίπεδα. Είναι η διαχείριση εξαιρετικά δύσκολων κρίσεων. Είναι η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Είναι πως έχει ξεκινήσει μια ρεαλιστική και καλά σχεδιασμένη αλλαγή στο κράτος, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο του ιδιωτικού τομέα.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως έχουν γίνει λάθη, πως έχουν υπάρξει σοβαρές αστοχίες. Αλλά είναι επίσης δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποδύεται τον αλάνθαστο, έχει παραδεχθεί λάθη, έχει κάνει διορθώσεις και βγαίνει μπροστά αναλαμβάνοντας την ευθύνη όποτε πρέπει.
ΑΡΚΟΥΝ όλα αυτά για να εξηγήσουν τη σαρωτική υπεροχή της κυβέρνησης; Είναι σημαντικά κομμάτια στο παζλ, αλλά ας μην ξεχνάμε πως «είναι η οικονομία, ανόητε», που έλεγε και ο Μπιλ Κλίντον, η οποία καθορίζει το πολιτικό σκηνικό σε όλες τις χώρες.
ΘΑ πει κανείς, όμως, είναι η οικονομία το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, την ώρα που η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα για τους πολίτες; Ναι, είναι η οικονομία. Και δεν είναι παράδοξο.
ΤΗΝ Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία του Σεπτεμβρίου από τη Eurostat. Η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε στο 10% – ιστορικό χαμηλό. Επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2009. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ακόμα και στην προμνημονιακή εποχή η ανεργία κυμαινόταν γύρω στο 8%. Τώρα, στους άνδρες είναι στο 8% και στις γυναίκες στο 12,4%.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΟ πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ανεργία των νέων έχει υποχωρήσει στο 19,4%, όταν στα χρόνια των Μνημονίων είχε ξεπεράσει το 40%. Από εκεί που η Ελλάδα ήταν αρνητική πρωταθλήτρια, τώρα έφτασε στο σημείο να αφήσει πίσω της έξι ευρωπαϊκές χώρες.
ΣΤΟΥΣ περισσότερους κλάδους οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους. Και, όταν βρίσκουν, πλέον τους πληρώνουν καλύτερα. Η μνημονιακή λογική των επιχειρήσεων που έδιναν μισθούς 500 και 600 ευρώ ανήκει στο παρελθόν. Δεν είναι μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί ο νόμος της αγοράς. Ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «λείπουν» 300.000 εργαζόμενοι από την αγορά εργασίας, είτε υψηλής ειδίκευσης είτε ανειδίκευτοι.
Η ανεργία έχει μειωθεί πολύ, οι μισθοί ανεβαίνουν σιγά σιγά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν αυξήσει τα κέρδη τους. Η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
ΜΕΡΑ με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, παρά τις δυσκολίες, η κατάσταση βελτιώνεται. Δεν γίναμε… Δανία, αλλά κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Αυτό το… 10% είναι, λοιπόν, που δίνει το 40% στην κυβέρνηση.