Στις προγραμματικές δηλώσεις του το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε ως εθνικό στόχο της κυβέρνησής του την επανένωση των Γλυπτών του Φειδία, που κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο, με τα αδελφά τους, που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής ήταν η απόφαση της UNESCO ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών που διεκδικεί η Ελλάδα είναι διμερές ζήτημα των δύο κρατών και όχι διαμουσειακό. Η επιστροφή των παρθενώνιων θραυσμάτων από το Μουσείο Σαλίνας του Παλέρμο και το Μουσείο του Βατικανού επετεύχθη στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται συστηματικά και απαρέγκλιτα.
Στις 16 Νοεμβρίου 2021, ο τ. πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έξω από την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Υποδέχομαι με χαρά και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο… γιατί η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλης σημασίας για μένα. Για μας…». Φυσικά, στα πρωτεύοντα θέματα της ατζέντας του φίλου του Κυριάκου ήταν και η επανένωση των Γλυπτών, τα οποία βανδάλισε και έκλεψε ο Ελγιν. Ο Τζόνσον, αν και ως φοιτητής πρωτοστάτησε στην Οξφόρδη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, αν και αναμφισβήτητος φιλέλληνας, δεν απέστη της πάγιας βρετανικής θέσης της παραπομπής του θέματος στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου. Ομως, η συζήτηση πήγε πολύ καλά στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αποκλείεται ο κ. Σούνακ να μην είχε ενημερωθεί για την προηγούμενη διμερή συνάντηση του προκατόχου του, Μπόρις Τζόνσον, με τον Ελληνα ομόλογό του. Αποκλείεται και να μην πληροφορήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, στις 6 Ιουλίου 2023, έθεσε και πάλι την επιστροφή των Γλυπτών ως εθνικό ζήτημα.
Επομένως, θα μπορούσε να λείπει η διεκδίκηση των Γλυπτών από τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στο BBC; Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντούσε τον Βρετανό ομόλογό του, αν ήταν προαπαιτούμενη η… προληπτική λογοκρισία για τα Γλυπτά, όπως ψευδώς διατείνεται ο κ. Σούνακ; Δεν υπήρχαν θέματα βαρύνουσας σημασίας -προσφυγικό, ουκρανικό, παλαιστινιακό- για να συζητήσει ο κ. Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο κ. Σούνακ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι «εξοργίστηκε», επειδή ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών. Ευτελής δικαιολογία σε μία ευτελέστατη πράξη, ανήκουστη προς πρωθυπουργό φίλης και συμμάχου χώρας. Ετσι, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών έγινε παγκόσμιο θέμα, με τεράστια κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ.
Είμαι βέβαιη ότι τον κ. Σούνακ δεν θα τον θυμάται κανείς επειδή αρνήθηκε την επιστροφή των Γλυπτών ακολουθώντας την πάγια θέση της Μεγάλης Βρετανίας. Ομως, θα θυμούνται όλοι τον κ. Σούνακ για τη μοναδική στα διπλωματικά χρονικά απρέπειά του να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, εκθέτοντας τη χώρα του, τη Μεγάλη Βρετανία, επειδή «εξοργίστηκε»! Φανταστείτε ότι ο κ. Σούνακ έχει συστήσει και υπουργείο Κοινής Λογικής!