Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, το γνωστό μας CDC, του δρος Φάουτσι, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 τουλάχιστον 49.000 άνθρωποι αφαίρεσαν τη ζωή τους – δηλαδή ο υψηλότερος αριθμός από καταβολής του αμερικανικού κράτους.
Η αυξητική τάση των αυτοκτονιών είναι ορατή σε όλο τον 21ο αιώνα, δηλαδή μετά το τραγικό ορόσημο της 11ης/9/2001, που άλλαξε ριζικά την «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου». Η μικρή ύφεση που παρατηρήθηκε το 2018-2020 αντιστράφηκε απότομα στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα η αναλογία να φτάσει τις 14,3 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Τέτοια επίπεδα είχε να ξαναζήσει η Αμερική από το 1941 στο Περλ Χάρμπορ, όταν το εθνικό αίσθημα ασφάλειας πήγε απότομα περίπατο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι σύγχρονοι Αμερικανοί αυτόχειρες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες, και μάλιστα άνω των 35. Το ευχάριστο είναι ότι η αμερικανική νεολαία καταφεύγει λιγότερο στο απονενοημένο διάβημα, αλλά την ίδια στιγμή οι πιο ηλικιωμένοι κάνουν συχνότερα το άλμα στο θάνατο για να ξεφύγουν από την κατάθλιψη, καθώς δεν έχουν επαρκή ιατρική φροντίδα και δυσκολεύονται να βρουν νόημα στη ζωή τους. Η εξιδανικευμένη εικόνα του δραστήριου έως το τέλος Χένρι Κίσινγκερ ή του προεδρικού ζεύγους Κάρτερ, που είχαν αμέριστους πόρους και στοργή ώσπου ο θάνατος να τους χωρίσει στα βαθιά γεράματα, δεν αντιπροσωπεύει τη μέση αμερικανική οικογένεια.
Σύμφωνα, πάντως, με το κέντρο υγειονομικών ερευνών KFF, βασικός υπαίτιος για την έξαρση των αυτοκτονιών είναι η ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων στις περισσότερες Πολιτείες. «Στο πλαίσιο της πρόληψης πρέπει να αγωνιστούμε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας τους. Τα όπλα στις ΗΠΑ έχουν καταντήσει σαν ώριμα φρούτα, έτοιμα να τα κόψει ο οποιοσδήποτε από το κλαδί», τόνισε ο ψυχίατρος και επιδημιολόγος του Χάρβαρντ, δρ Γκονζάλο Μαρτίνες-Αλες.