«Βάζω στοίχημα ότι θα τις χάσει», είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια έλεγε και το 2019, «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν χάνω από τον Μητσοτάκη» είχε τονίσει σε μία συνέντευξή του πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά στάθηκε άτυχος. Τελικώς επιβεβαιώθηκε η πιθανότητα του ενός εκατομμυριοστού και τον Ιούλιο του 2019 παρέδωσε τα κλειδιά του Μαξίμου.
Εκτοτε δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίστοιχο του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών, κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ο κ. Τσίπρας, αντί να χαρακτηρίζει ανόητους τους συμβούλους του πρωθυπουργού, θα πρέπει να καλέσει τους δικούς του και να ζητήσει να του εξηγήσουν για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει έστω και ένα μέτρο απόστασης από τον πρωθυπουργό στην κούρσα προς τις κάλπες.
Παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την έκρηξη του πληθωρισμού, ο Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων γιατί επιχειρεί να επαναφέρει συνθήκες κανονικότητας στη χώρα εν μέσω των παραπάνω αντιξοοτήτων. Ο Τσίπρας ποντάρει στην «αναταραχή», ονειρεύεται κοινωνικές ταραχές και κύματα αγανακτισμένων τύπου 2015, μόνο που η κοινωνία είναι πιο ώριμη γιατί πλήρωσε ακριβά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Είπε όμως και κάτι σωστό, έστω και εν μέρει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ενας πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για δύο λόγους. Είτε επειδή είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί και αποφασίζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να αποδράσει, να βγάλει από τα χέρια του την καυτή πατάτα, και είτε να καταφέρει να επανεκλεγεί ώστε να έχει νωπή εντολή είτε να χάσει και να φύγει».
Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο σκέλος του συλλογισμού του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν φοβάται τις κρίσεις, στη διάρκεια των τριών χρόνων της θητείας του κυβέρνησε τη χώρα σε συνθήκες πρωτοφανείς για τη δημόσια Υγεία, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Δεν θέλησε να «αποδράσει» το 2020 ή το 2021 και η στάση του αυτή επιβραβεύεται από τους πολίτες που είδαν την Ελλάδα να παραμένει όρθια εν μέσω πανδημίας και την οικονομία όχι μόνο να μην καταρρέει, αλλά να αποκτά ισχυρό αναπτυξιακό βηματισμό. Επομένως, το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός για να «αποδράσει» από τα προβλήματα μοιάζει αδύναμο, επομένως μάλλον ισχύει το πρώτο σκέλος του σκεπτικού του Τσίπρα.
Ενας πρωθυπουργός μπορεί να προσφύγει σε κάλπες επειδή πιστεύει ότι θα τις κερδίσει, και αυτό είναι που προκαλεί νευρικότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεψε ότι το βράδυ των εκλογών αυτό που θα συζητείται θα είναι πως έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις.
Και αυτό το έχει ξαναπεί το 2019, μόνο που μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο των Εταιρειών Δημοσκόπησης γιατί αμφισβητούσε την ακρίβεια των μετρήσεών τους. Αλλά, είπαμε, αυτά δεν συμβαίνουν ούτε μία στο εκατομμύριο.