Η μεταβολή του κλίματος μας φέρνει αντιμέτωπους με καιρικές συνθήκες που ως τώρα ήταν σε μας μάλλον άγνωστες. Ο «Daniel» έκανε ξαφνικά τον «Ιανό» να φαίνεται ως ηπιότερη δοκιμασία! Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις θα προκαλούν όλο και συχνότερες και φονικότερες πλημμύρες.
Το λιώσιμο των πάγων θα οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Ελλάδα με τα 6.000 νησιά -κατοικούνται τα 227- θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα και πρέπει να θωρακιστεί. Αλλά αυτή η επιτακτική πρόβλεψη δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα. Ο Πλάτωνας, δύο χιλιάδες χρόνια πριν, είχε γράψει πως είμαστε σαν βάτραχοι γύρω από μια λίμνη, εννοώντας τη συνύπαρξη των λαών της Μεσογείου. Ολοι έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Ολοι είμαστε στην ίδια δεινή θέση.
Ισως μόνον η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση της κλιματικής κρίσης μπορεί να οργανώσει αποτελεσματικότερα την άμυνά μας απέναντι σε καιρικά φαινόμενα που θα δείχνουν όλο και περισσότερο τα δόντια τους. Η συζήτηση που ήδη άνοιξε περιστρέφεται γύρω από το πώς η καταστροφή στις υποδομές που άφησε πίσω του ο «Daniel» θα αναταχθούν με χρονικό ορίζοντα που όμως δεν επιτρέπει ο χειμώνας.
Αλλά πού θα στηριχτούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής; Εμείς, οι μη επαΐοντες, υποθέτουμε ότι υπήρχαν κάποια «πρωτόκολλα» από τη δεκαετία του ’80. Ομως ο «Daniel» απέδειξε ότι ήταν σχεδιασμοί επί χάρτου. Ισως μία σοβαρή ένδειξη ότι δεν μετρήσαμε την καταστροφική του δύναμη είναι πως, τις δύο πρώτες μέρες, με ανοικτό το στόμα παρακολουθούσαμε τη… βρόχα να πέφτει right through, ώσπου να ανασκουμπωθεί το κράτος.
H θεραπεία από τις ζημιές που θα προκαλούνται στην Ευρώπη από ανάλογους «Daniel» αφορά σε οικονομικά μεγέθη ιλιγγιώδη κι ένα πρόγραμμα με μελλοντικές προβλέψεις έκτακτων(;) συνθηκών δεν μπορεί παρά να έχει ορίζοντα τουλάχιστον ως το 2050.
Υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική βούληση για τη συγκρότηση ενός τεράστιου αποθεματικού που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Σ’ εμάς ξεχείλισε ο Πηνειός. Αύριο μπορεί, πάλι, να φουσκώσει ο ποταμός Ελβα πλημμυρίζοντας τη Σαξονία – το 2002, οι νεκροί ήταν 110 και οι αγνοούμενοι 1.000-, γκρεμίζοντας τα πάντα. Μόνο ο Σρέντερ έμεινε όρθιος, κερδίζοντας τις εκλογές, επειδή ήταν παρών φορώντας γαλότσες…
Διαβάζω περισπούδαστες συνεντεύξεις από «ειδικούς» πανέτοιμους να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση βάσει στατιστικών στοιχείων… της ιστορίας των κατακλυσμών. Επειδή είμαι βέβαιη ότι δεν ήταν παρόντες στον κατακλυσμό του Νώε, τα στοιχεία που επικαλούνται είναι άσχετα με τους αυξημένους κλιματολογικούς κινδύνους που είναι μπροστά μας, και κουβέντα να γίνεται…